Dok Zuid

Dok-Zuid vormt de oostelijke begrenzing van de zogenaamde "Dokwijk" verder begrensd door de Dampoortstraat en Ham. Op de plaats van de zestiende-eeuwse stadsversterking werd in 1827-28 een dok gegraven die het Kanaal van Terneuzen verbindt met de Leie en Schelde.
Bebouwing met huizenrijen van twee en een halve en drie bouwlagen onder zadeldaken. Bepleisterde lijstgevels in neoclassicistisch getinte stijl, vaak opgevat als eenheidsbebouwing, voorzien van rechthoekige of getoogde vensters in omlijsting, doch dikwijls in de loop van twintigste eeuw gemoderniseerd of verbouwd.

Binnen enkele jaren verschijnt aan Dok Zuid een nieuwe campus van Arteveldehogeschool samen met studentenhuisvesting. De campus zal plaats bieden aan ongeveer 3.000 studenten en er worden ongeveer 260 kamers voorzien.
De te ontwikkelen gronden aan Dok Zuid liggen vlakbij station Dampoort en maken deel uit van de “Oude Dokken". In dit oude havengebied tussen Dampoort en de wijk Muide verrijzen de komende jaren zo’n 1.200 nieuwe woningen, goed voorzien van groene en open ruimte en publieke voorzieningen. Nieuwe bruggen voor voetgangers, fietsers en auto’s zorgen voor aansluiting met de historische binnenstad. Sogent staat sinds 2003 in voor de coördinatie en de herbestemming van deze gronden.
Dit bouwproject zal plaats bieden aan een nieuwe campus voor 3.000 studenten. In het nieuwe gebouw zal Arteveldehogeschool haar expertisecentra 'Onderwijs' en 'Mens & Maatschappij' een plek geven.
De campus krijgt gezelschap van een 260-tal kamers voor studenten. In het bestuursakkoord 2019-2025 besteedt de Stad Gent nadrukkelijk aandacht aan studentenhuisvesting. Door het aanbod van studentenwoningen te verhogen en ook de kwaliteit ervan te verbeteren, wil de Stad de druk op de huurmarkt wegnemen. Met de komst van de campus is het project Dok Zuid een uitgelezen locatie om op deze plek studentenwoningen te voorzien.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent