Beluik Abrikoosstraat

Koer van Loo

Dit beluik werd gebouwd in twee fasen in opdracht van houtkoopman Bernard van Loo. Het werd gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw klein. Het was oorspronkelijk een steegbeluikje van elf huizen. In 1876 werd een groot bijna T-vormig beluik met zesendertig huizen toegevoegd, met als resultaat twee met elkaar verbonden steegbeluiken en een middenblok met twee toegangen en een brede doorgang achteraan links. Het werd aangekocht door de stad Gent in 1978 en in het kader van een renovatieproject van de stad gesaneerd tot een breed bijna T-vormig beluik.

Koer van Bambeke

Zogenaamd "Koer van Bambeke". Eenzijdig bebouwd steegbeluik (1840) palend aan de zogenaamde "Koer van Loo" en deel uitmakend van hetzelfde saneringsplan. Voorheen slechts toegankelijk via een zeer smalle doorgang.
Ontpleisterde bakstenen lijstgevels van twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Toevoeging van bovenverdieping in 1910 door architect Bibauw.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent 

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3