Nieuwebosstraat

Korte, rechte straat, getrokken in 1842 na de aanleg van het Jacob Van Arteveldeplein (1841) op het hooiland welk vanouds bekend stond als de "Groene Hooie". Leidt van het hoger vermeld plein tot de voormalige abdij "Nieuwen-Bosch" in de Tweebruggenstraat.

De ene straatkant (onpare nummers) bevat neoclassicistische herenhuizen alle opgetrokken in 1846, doch de hoek met Tweebruggenstraat wordt ingenomen door een bakstenen schoolgebouw van 1937 naar ontwerp van architect Paul De Taeye.

De overkant vertoont tussen twee panden met vrij recente hoge bouw een gevelwand samengesteld uit burgerwoningen uit midden 19de eeuw met eenvoudige bepleisterde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen met enkelhuisopstand; de rechthoekige muuropeningen, soms met afgeronde bovenhoeken zijn op de bovenverdieping gevat in geprofileerde omlijstingen; voorts horizontaal geleed door kordons en afgelijnd door een onversierd hoofdgestel (nummers 48, 50, 52, 54, 56). Nummers 58 en 60-62 zijn slechts twee traveeën breed en twee en een halve bouwlaag hoog

Stedelijke Beroepsschool voor Meisjes 

Dit robuuste schoolgebouw in baksteen dateert uit 1937 en is een ontwerp van architect Paul De Taeye.  De aanblik van het monolitische blok wordt verzacht door de wand langs de Tweebruggenstraat op te delen in lagere en licht verspringende volumes.  De architect gaat voor de zijde langs de Visserij op een gelijkaardige manier (maar dan in de hoogte) te werk. Architect Paul De Taeye kiest net als bij zijn ontwerp voor het Scheldeoord voor een kubistische vormentaal maar verzacht dit door baksteen te gebruiken voor de bekleding van het gebouw.  Het gelijkgrondse niveau sluit meer aan bij de gestroomlijnde art deco en wordt zwaar en luxueus aangezet met horizontaal geritmeerde arduin en met grote uitkragende en afgeronde luifels en kroonlijsten.

De school behoort tot het onderwijsnet van de Stad Gent.  Oorspronkelijk was het een Beroepsschool voor meisjes.  Nu zijn zowel het Technisch Instituut Tweebruggen als (een gedeelte van) de Hotelschool Tweebruggen er in ondergebracht.  Het gebouw ligt op een perceel op de hoek van de Nieuwebosstraat met de Tweebruggenstraat en de Leie (Jongenstragel).

Vroegere projecten van Paul De Taeye waren het flatgebouw met bijhorende apotheek Vooruit (Antwerpenplein) en het Antoine Van Hoorebekehof (Staakskenstraat)

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent