Drongensesteenweg

Oude straat leidend van de voormalige voorstad Brugse Poort naar de dorpskern van Drongen. Het deel van de straat op grondgebied Drongen (afgescheiden van Gent door de Leie), eertijds zogenaamd Drongendreef, werd in 1826 aangelegd op een hoge dijk omringd door grachten en meersen.

Bochtig straatverloop met grotendeels aangepaste en gemoderniseerde 19de-eeuwse bebouwing. Enkele huizen zoals nummer 34, 35, 104, 106 getuigen nog van het oude karakter van het 19de-eeuwse straatbeeld.

Nummers 114, 124, 128-132. Bepleisterde lijstgevels van twee en een halve bouwlaag, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in geriemde omlijsting. Blinde deurtravee.

In het vierde kwart van de 19de eeuw werden bijna naast elkaar twee beluiken gebouwd, thans zogenaamd Koker- en Schrijnwerkersstraat.

Straat heeft eigenlijk twee kanten. Vanaf de Rooigemlaan naar Drongen en vanaf de Rooigemlaan de wijk Brugsepoort in.

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Bijkomende uitleg en foto's over voormalige textielfabriek op

Alsberg & Van Oost

Bijkomende uitleg en foto's over Halfwegpark op

Malemmeersen en Park Halfweg

 

 

Park Halfweg
PDF – 4,1 MB 328 downloads

Soort van reclame, kennismakingsfolder uitgegeven door de stad Gent