Brugsesteenweg

"De Lange Rote".

Eenzijdig bebouwd steegbeluik (XIX B) met individuele uitrusting in kleine hokjes die tevens de ingang bevatten en de kleine koersjes voor de huisjes afsluiten van de steeg.

In het begin van de Brusgsesteenweg ligt één van de best bewaarde geheimen van Gent. Slechts enkelingen kennen het en meestal primeert het beeld van 'het eeuwige sluikafval' maar eenmaal je verder graaft kom je op het steegje 'De Lange Rote' uit. Een restant van een oude vlastrekkerij met toebehorend beluik nu bestaande uit een 20-tal huisjes. De ingang tot het beluik wordt gedeeld met een appartementsblok dat tevens een 20-tal woningen bevat.
Hoewel het zeer aangenaam wonen is in de beluik zijn er heel wat uitdagingen. Het eeuwig sluikafval is er een van maar gebrek aan deftige verlichting zorgt ervoor dat de steeg een onguur aanzicht krijgt.
Met het wijkbudget willen de bewoners het beluik toegankelijker maken. Voor de bewoners en voor de bezoekers.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3