Bagattenstraat 

De oudste benamingen van de Bagattenstraat is Pagatter- of Pergatterstraat. Dit ziu afgeleid zijn van Pagani, wat zou verwijzen naar “Heiden’- straat. Andere mogelijke verwijzingen verwijzen naar Pachterstraat of Bachterstraat. Dit zou verwijzen naar “Achter”-straat. De Fransen vertaalden de Bagattenstraat als Rue des Baguettes, wat echt nergens op slaat.
Vanouds bekende straat tussen de Nederkouter en de Sint-Pietersnieuwstraat, in 1861 verbreed en voorzien van een typische eind 19e-eeuwse architectuur. Brede rechte straat met licht hellend straatniveau en vrij homogeen behouden neoclassicistische bebouwing. Overwegend middelgrote burgerhuizen met enkelhuisopstand, drie bouwlagen en meestal drie traveeën onder zadeldak met vaak verspringende kroonlijsten op fraai uitgewerkte consoles.
Rond 1925 was er in de Bagattenstraat 15 een bioscoop, Liberty Place. Het was in de eerste plaats een danszaal met rolschaatsbaan.
In 1880 werd in de Bagattenstraat de eerste telefoonlijn aangelegd voor de fabriek van de heer Thienpont.
De eens talrijk aanwezige arbeidershuisjes en cafés zijn reeds lang verdwenen en vervangen door vele niets betekende bouwblokken.     

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent