Plotersgracht

Straatnaam ontleend aan de sinds 1872 gedempte Plotters- of Leertouwersgracht waarmee de straat ongeveer parallel loopt en die wijst op de aanwezigheid van de leerbewerkers in dit gebied (van 10de eeuw af tot 18de eeuw). Eeuwenoud straatbeeld gevormd door overwegend 17de-eeuwse trapgevels en grote burgerhuizen uit de 18de eeuw.
Het begin van de straat (bij de Hertogstraat en Zeugsteeg) werd sterk gewijzigd en vertoont een ruimer karakter uit de 19de eeuw. Het Patershol werd over zijn ganse lengte in twee gesneden door de loop van een gracht waardoor de Leie, of het begin van de Lieve, in verbinding werd gebracht met de Schipgracht.
Reeds vroeg werd de wijk bewoond door lederbewerkers. Ploten is immers de eerste fase in het productieproces om leder te maken. De huiden werden in een rivier/gracht gespoeld om dan in gemetselde putten gedrenkt te worden in een mengsel van water en kalk. Het haar en het vet werd van de huid geschraapt. Zo kreeg men een “ploot”: een huid die geschikt is om te looien. De Ploters woonden dus bij voorkeur aan water omdat ze voor het zuiveren van de huid, véél water nodig hadden. In enkele woningen zijn resten van plotersputten teruggevonden.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
https://beeldbank.stad.gent/
https://www.collectie.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent