Brusselsepoortstraat

Achter smalle en recent nog overbouwde toegang ligt in een smalle doorgang (ca. 1 m) een eenzijdig bebouwd steegbeluik, dat in het O. op de Schelde uitziet.
Het geheel dateert mogelijk uit eind XVIII, en onderging sedertdien geen noemenswaardige wijzigingen, met uitzondering van de blinde muur welke enkele jaren geleden aan de r. zijde opgetrokken werd; l.g. verving toen een vroegere gevelwand, doch versmalde de steeg nog enigszins.
Rij van zes lage huisjes van twee trav. en een bouwl., onder steil zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en witgeschilderde bakstenen lijstgevel met gepikte plint. Rechth. muuropeningen onder de hanggoot.
Het complex versmalt naar de Schelde toe, waardoor de gevelverhoudingen der woningen zich wijzigen om een min of meer gelijke bewoonbare oppervlakte te verkrijgen.
Alle woningen bezitten een klein achterkoertje.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3