Bataviabrug

De Bataviabrug is een beweegbare fiets- en voetbrug over het Handelsdok in Gent. De brug werd op 30 juni 2012 officieel geopend. Ze verbindt het Stapelplein met de Koopvaardijlaan, het is de eerste van drie fietsbruggen die gepland zijn om het nieuwe stadsdeel Oude Dokken te ontsluiten.[1]

De brug bestaat uit drie delen, twee vaste delen en een beweegbaar deel. Het beweegbare deel kan met hydraulische pompen worden opgetild tot een vrije doorvaarthoogte van 7,80 m. Dit om de scheepvaart niet te hinderen. De hydraulische aandrijving is geplaatst in buispalen die midden in het water staan. Het opmerkelijke aan dit systeem is dat men de brug nog altijd kan oversteken als deze in beweging is. De stalen structuur van de brug is met hout bekleed

De brug werd ontworpen door Dietmar Feichtinger Architectes.[1] Het masterplan was van het Nederlandse bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) en de werken zijn uitgevoerd door de Vlaamse overheid (Waterwegen en Zeekanaal).

De Bataviabrug en de Schipperskaai, dat zijn de officiële namen van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug aan het Stapelplein en van de oostelijke kade waaraan vandaag wordt gewerkt. Ook de andere geplande bruggen en kades hebben sindskort een naam. Binnen enkele jaren fietst u dus gezwind over de Calcutta- en de Matadibrug, of gaat u wandelen langs de Achterdokkaai, de Handelsdokkaai, de Mijnhoutkaai of de Dokwerkerskaai.

De namen van de bruggen verwijzen allemaal naar verre bestemmingen en havensteden. De brug in het verlengde van de Doornzelestraat wordt de Bataviabrug. Batavia was de hoofdstad van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Tegenwoordig heet de stad Jakarta.

De Vlaamse overheid (Waterwegen en Zeekanaal nv) bouwt de brug. Ze begint aan de kant van het Stapelplein en geeft 110 meter verder uit op de Koopvaardijlaan. Het is een vernuftig staaltje techniek, want ze bevat een beweegbaar deel dat kan worden opgeheven van 2,2 tot 7,8 meter hoog, zodat de schepen eronder door kunnen varen. Veel scheepvaartverkeer is er wel niet meer. De firma Ready Beton aan de Koopvaardijlaan wordt met schepen bevoorraad, net zoals de SPE-centrale, al moet die centrale maar één tot twee keer per jaar met zware olie worden bevoorraad. Zelfs als de brug in beweging is kunnen fietsers en voetgangers ze nog altijd oversteken. Hydraulische systemen zullen het beweegbare deel omhoogduwen. Twee schuine delen bewegen mee.

Eerst wordt het vast deel aangebracht, daarna volgen de beweegbare onderdelen. De stalen structuur wordt nog met hout bekleed. De brug heeft een breedte van 6meter zodat fietsers elkaar kunnen kruisen en er nog plaats is voor voetgangers. Ze wordt in het voorjaar van 2012 opgeleverd en kan mogelijk al vroeger in gebruik worden genomen. Het DOKstrand ligt volgend jaar voor veel fietsers en voetgangers wat meer dichterbij.

Vanaf maandag 1 oktober staat de Bataviabrug standaard op haar laagste stand. Dat wil zeggen dat de brug vanaf dan helemaal plat ligt, behalve wanneer er boten onderdoor moeten. Op dat moment wordt het beweegbare deel van de brug, centraal over de vaarweg, omhoog geheven. Dat gebeurt vanop afstand door een binnenvaartbegeleider van Waterwegen en Zeekanaal NV. Fietsers en voetgangers kunnen de brug altijd perfect blijven gebruiken, zelfs als ze in beweging is.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

 Voor de teksten verwijs ik naar https://ghendtschetydinghen.be/