10 N.V. Cruyplants

Stalhof 6

Waar dat nu het Studentenhome Vermeylen staat aan de Stalhof was er daarvoor de textielfabriek NV Cruyplants. Deze werd gebouwd in 1895, werd een Naamloze Vennootschap op 1 april 1909 en werd onderdeel van de N.V. Union Cotonière in 1935. Het bedrijf ging deel uitmaken van de divisie UCO-Ter Platen. In 1969 werd Cruyplants gesloten.

N.V. Cruyplants werd gebouwd in 1895, werd een Naamloze Vennootschap op 1 april 1909 en werd onderdeel van de N.V. Union Cotonière in 1935. Op de plaats waar vroeger de katoenweverij stond, resideren nu studenten in de site Overpoort en Kantienberg. Bij zijn ontstaan verenigde de Union Cotonière katoenspinnerijen. Om een vaste afzet voor hun garen te verzekeren kocht de Union Cotonière al snel weverijen op die de producten uit de spinnerijen verplicht moesten afnemen. Het bedrijf werd later onderdeel van de productieafdeling UCO ter Platen die in 1969 gesloten werd.De fabrieksgebouwen werden gesloopt en er kwam studentenhuisvesting van de Universiteit van Gent voor in de plaats

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent