Langhalsstraat

Zes straten in de buurt van het Muinkpark worden een woonerf met bijzonder veel groen. De straten worden uitgerust met straatgeveltuinen, groenslingers en extra bomen. De snelheid wordt er beperkt tot 20 kilometer per uur. "De groendienst zal het groen onderhouden, maar wie zijn geveltuin liever zelf onderhoudt mag dat"
De namen van de straten die worden aangepakt verraden dat de dierentuin van de stad er ooit gevestigd was: de Hertstraat, Buffelstraat, Alapacastraat, Langhalsstraat, Keviestraat en de Takkebosstraat. Het zijn de eerste straten waar de bewoners maximaal inspraak hebben gekregen in de heraanleg.
"We zijn begonnen met een ontwerpatelier met een kleine groep bewoners twee jaar geleden. Daar konden de wensen van de buurt duidelijk gemaakt worden. Daarna was er nog een infovergadering voor de rest van de buurt waarna de plannen nog aanzienlijk werden bijgestuurd. Het is de eerste groep straten waarbij we bij de heraanleg uitgaan van de wensen van de buurt", aldus schepen Watteeuw.
De straten zullen een aanzienlijke metamorfose ondergaan. De Alpacastraat krijgt bijvoorbeeld tuintjes voor de deuren van de huizen. Er zijn ook heel wat extra bomen voorzien. In de Cité de Hemptinne worden ook groenslingers en grote groenvlakken voorzien. "Dit is openbaar groen en dus staat de groendienst in voor het onderhoud van het groen op die plek. Er is wel met de bewoners afgesproken dat ze hun eigen geveltuin mogen onderhouden indien ze dat willen. Dat moet nog verder afgesproken worden." Door de heraanleg wordt de de buurt een woonerf. Dat betekent dat er niet meer dan 20 kilometer per uur mag gereden worden. De Keviestraat, Takkebosstraat en Langhalsstraat worden bovendien autovrij gebied, waar enkel vergunningshouders met de wagen mogen binnen rijden.

Cite de HemptinneemptinneH

Goed onderhouden en nog bewoonde rijhuizen in neotraditionele baksteenstijl, ingeplant op een dambordschema gevat tussen Hert- en Hofstraat, met de Alpacastraat als verbindingsas tussen de twee. Geheel van 67 min of meer identieke arbeiderswoningen verspreid over de Keviestraat, de Takkebosstraat, de Langhalsstraat. In de volksmond de "Cité de Hemptinne" genoemd. Wijk met betere arbeiderswoningen, zogenaamde "speculatieve sociale woningbouw", gebouwd in opdracht van de "Société annonyme - F. Lousbergs - à Gand - Immobilière de l'Escaut" die in 1906 een werkmanskwartier (cité ouvrière) met arbeiderswoningen liet optrekken onder leiding van Louis Gildemyn, op de plaats van de verkavelde Gentse Dierentuin.

De cité ligt in de Muinkmeersen. Voor dit deel van de binnenstad waren er al in de jaren 1840 verkavelingsplannen maar door de oprichting van de Gentse Dierentuin werd er gedurende 50 jaar niet gebouwd. Toen de dierentuin in 1903 ophield te bestaan, besliste de stad tot verkavelen over te gaan. Het ging hier om zeer goed gelegen gronden, dichtbij het Zuidstation. De gronden werden openbaar verkocht en Eugène de Hemptinne (telg van de familie de Hemptinne, sinds lang rijke katholieke textielbazen in de stad) kon ze via de "Société Anolnyme Immobilière de l’Escaut" verwerven. Hij had de gronden nodig voor de arbeiders in de buurt van zijn fabriek aan ter Platen. In 1906-1906 liet hij er een werkerswijk (cité ouvrière) bouwen, de bouw werd in 1907 in het kadaster geregistreerd. De Hemptinne zag in het concept van de cité ouvrière de pragmatische oplossing voor een personeelsprobleem. Zijn project was een ongegeneerde statement van een kapitaalkrachtige "textielpatron" die het publieke initiatief ostentatief voor de wielen kwam rijden. De bouw van deze cité lokte en hevige controverse uit en in reactie op dit privé-initiatief bouwde de "Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen

Het einde van de straat eindigt op een muur waaraan het cholerakapelletje bevestigd is, een muurkapel met een Mariabeeld in.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3