Nonnemeerstraat

Korte verbindingsstraat tussen de Godshuizenlaan en Abdisstraat, aangelegd in de vroegere Bijloke- of Nonnemeersen circa 1929 en aan de linker straatzijde bebouwd met doorsneeburgerhuizn uit de jaren 1930. De rechter straatwand is haast volledig ingenomen door de voormalige magazijnen van de "Etablissements Textiles F. Hanus" met blinde bakstenen muur, gebouwd in 1928 samen met de burelen aan de Groot-Brittanniëlaan nummers 41-45.

De oprichting van de "Etablissements Textiles Fernand HANUS" dateert van 1899. De heer Fernand Hanus richtte toen een weverij op in Lokeren. Hij was tevens één van de oprichters van Union Cotonnière. Toen hij vroegtijdig stierf in 1924 was zijn familiebedrijf één van de belangrijkste textielondernemingen in het land, dat zowel spinnerijen en weverijen, als veredelingsbedrijven omvatte te Laarne en te Lokeren.  De directie besliste in 1925 het bedrijf om te vormen tot NV en de maatschappelijke zetel werd in 1929 gevestigd op de Groot Brittanniëlaan te Gent. Onder de leiding van de heer René Hanet werd in 1957 een weverij opgeslorpt te Gent, met het oog op de omvorming tot een confectie-atelier voor witgoed.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent