Neermeerskaai

Lange fietsstraat langs de Leie met veel hoogbouw en onder andere de Bollekesschool. Ze Loopt Van Aan den Bocht tot de Koning Albertlaan. In de flatgebouwen rondom de Watersportbaan vinden we zelden een commerciële functie. Alle handelsactiviteit werd samengebald in twee kleine commerciële centra langs de Neermeerskaai en de Nekkersberglaan. Deze complexen zijn uitermate horizontaal uitgewerkt en contrasteren flink met de omringende hoogbouw. Ze zijn het werk van de architecten Edward Verhulst en Henri Elanson en dateren uit 1963. Een langwerpige luifel met licht doorlatende panelen beschermt de voorbijganger tegen harde zon of regen. De bovenverdieping is afwisselend met geglazuurde baksteen of tegels en met verticaal geplaatste planken ingevuld.
Gent krijgt er begin volgend jaar alweer een fietsstraat bij. Na een eerder experiment heeft het schepencollege beslist om de verkeerssituatie in de Neermeerskaai officieel te veranderen. Auto’s zullen er fietsers vanaf dan niet meer mogen inhalen van de drukke Europabrug en tot Aan De Bocht. Ook krijgen fietsers voorrang op alle kruispunten.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent