Corduwaniersstraat 23-33.

Ingang was een smal poortje met twee deuren die de toegang verleenden tot dit beluik. Er lagen drie woningen op de achterkoer en twee berghokjes. Het werd gebouwd in 1893 onder aansturing van weduwe Karle Warie-Mache. Die zelf woonde in de Veermanstraat. Bestrating in grote natuurstenen tegels. Voorzieningen: twee toiletten, watersteen, gemeenschappelijke kraan onder (overbouwde) ingang

Twee bouwlagen hoog rijhuis met zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw op een gecementeerde plint. Gekoppelde rechthoekige vensters in een smalle, gecementeerde omlijsting met negblokkenpatroon. Middentravee uitlopend op een getrapt dakvenster met rechthoekig venstertje overspannen door een waterlijst en een rondboog met verdiept veld. Spiegelboogdeur in aanleunende travee vormt een overdekte ingang naar een beluik. Linker zijpuntgevel met muurvlechtingen.

Beluik met drie huizen langs linkerzijde en twee berghokjes rechts (voorheen drie); 1893, bouwheer weduwe Karel Warrie-Maché. Bestrating in grote natuurstenen tegels. Voorzieningen: twee toiletten, watersteen, gemeenschappelijke kraan onder (overbouwde) ingang. Huizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Eén huisje is lager, bezit gekoppelde deur en venster onder gemeenschappelijke steekboog in rechtertravee begane grond, beluikt venster rechts; op verdieping sporen van zandstenen omlijstingen en duimen; waarschijnlijk oudere kern.

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3