Hoofdtoegang.

De hoofdtoegang (Entree Principale) met het Erehof (Cour d’Honneur) stond loodrecht op de Natiënlaan (Avenue des Nations), de centrale as van de expo.

L’Entre  principale lag aan de Kortrijkse Steenweg en strekte zich uit over 300 meter. Het bevond zich nagenoeg daar waar thans het Paul de Smet de Nayerplein ligt.

Vooraan stond een ellipsvormig koepelgebouw, zowat 50 meter hoog en geflankeerd door twee haast even hoge torens van 37 meter hoog, die het vertrekpunt vormden van rechtuit doorlopende zuilengangen ter afsluiting van de Belgische en verderop de Franse en Engelse secties.

Het hoofdgebouw had brede vensterpartijen en was afgedekt door een koepel in gekleurd glas. Op de top stond de allegorische groep die een fruit – en bloemenkorf droeg, symbool voor het succes van de expo. Binnen waren fresco’s aangebracht met taferelen uit de kunst, industrie en handel.

Het geheel was langs de Kortrijksesteenweg afgesloten door een decoratief uitgewerkt hekken.

Voor de zaal stonden zes reuzebeelden van runderen opgesteld, afwisselend een stier, een buffel en een oeros, naar een ontwerp van Domien Engels (1881 – 1946). De beelden waren oorspronkelijk in brons gepland doch werden slecht in pleister uitgevoerd.

 

Ontwerptekeningen van de hoofdingang. De plannetjes zijn niet steeds getekend zoals er definitief gebouwd werd.

 

Schetsen van de Hoofdingang.

 

Hoofdingang in opbouw. Je ziet de skeletten in hout die later werden bepleisterd volgens de Stafftechniek.

 

Zicht op de hoofdingang waarbij duidelijk de zes runderen te zien zijn. Bij de foto’s waar mensen bijstaan zie je hoe groot die beelden echt waren.

 

Kaarten en foto’s van de hoofdingang gezien vanaf de straatkant.

 

Nachtbeelden van de hoofdingang met de bijhorende verlichting.

 

Binnen aanzicht van het koepelgebouw van de hoofdingang

 

Hoofdingang van op Het Erehof ( Cour d’honneur)