Koningin Astrid  Jos De Decker  Koningin Astridpark

Een standbeeld van deze Belgische koningin, ontworpen door de beeldhouwer Jos De Decker uit 1950, pronkt in het Astridparkje op de Lousbergskaai. Ze is omringd door een zuilencomplex, afkomstig van het voormalige warenhuis Dutry-Colson aan de Gentse Veldstraat.

Inhuldiging van het standbeeld van Koningin Astrid gebeurde 25 jaar na haar accidenteel overlijden.

Het beeldje is nauwelijk één meter hoog.

Het Astrid

park bevindt zich in de wijk Macharius en is toegankelijk via de Ferdinand Lousbergskaai (hoofdingang) en via de Ossenstraat. Het park in Engelse landschapsstijl is ongeveer een ha groot en vormt een groene oase in een dichtbevolkt stadsdeel. Via de uitgang in de Ossenstraat bereikt men direct het Rommelwaterpark. Het stadspark is in feite een samenvoeging van twee grote stadstuinen, namelijk het domein rond Villa De Groote, oorspronkelijk een buitenhuis uit 1793, en de eigendom van Louis Piers de Raveschoot. De plaats dankt haar naam aan de in 1935 overleden Belgische koningin Astrid. Na haar dood kwamen in verschillende Belgische provinciehoofdsteden Koningin Astridparken voor kinderen. Het park in Gent werd opengesteld voor het publiek in 1949.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent