Ijkmeesterstraat

De Ijkmeesterstraat maakt verbinding van Nieuwpoort met Sint-Jansdreef. Daartussen staan meerdere sociale blokken op de plaats waar vroeger de brouwerijgebouwen stonden. Het huisvestingsproject ontstond in 1997. Enkel het hoekgebouw, zoals hierboven beschreven, is bewaard. Ook dit is omgevormd tot sociale woningblok. De rest is afgebroken. Nadat Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek brouwerij Excelsior overnam, volgde de sluiting in 1975.
De straat loopt in een ‘t-vorm’ en wordt in het centrum een soortement pleintje met op een muurtje een kunstwerk.

Het kunstwerk, een standbeeld, is afkomstig uit de Statiestraat, naast het Zuidstation. Het beeld kreeg de volkse benaming “De Vliegenvanger“. Officieel heet het ‘Excelsior’, net zoals de terziele gegane brouwerij. “Eigenlijk is het een uitgebeeld gedicht van Jan van Beers. Geen Gentenaar, maar een Antwerpenaar die met zijn gedichtenbundel ‘Jongelingsdromen’ debuteerde in 1853. En daar staat onder andere een gedicht in over een jonge man die de bergen in trekt. Hij klimt en klimt, steeds hoger en hoger maar uiteindelijk stort hij uitgeput neer en zijn laatste woord is: Excelsior!”

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent