Guldenvliesstraat

De Guldenvliesstraat is een deel van de vrfoegere kerkstraat. Deze lag in een uiterst armoedige fabrieksbuurt met grote beluiken in de schaduw van de grote textielfabriek Desmet, later La Louisiana en Loutex. “Die van de Kirkstroate woaren berucht’ is een gegde die toen in Gent gebruikt werd.
De benaming Aardewegbrug die in de vorige eeuw algemeen gebruikt werd, sloeg waarschijnlijk op het onverharde uitzicht van de kerkweg die tot aan de opheffing van het tolsysteem in 1860 en het graven van de Verbindingsvaart (de ‘Nieuwe Vaart) doorheen schaars bewoond, landelijk gebied liep.

In samenwerking met hogeschool Odisee wil de KU Leuven een nieuwe studentencampus bouwen aan de Bargiekaai. Dat vernamen we vrijdagavond tijdens de voorstelling van het boek ‘Van fabrieksterrein tot Technologiecampus Gent’. Het nieuwe gebouw aan de Bargiekaai zal ruimte bieden aan zowel de opleidingen van KU Leuven, Odisee en LUCA School of Arts. Dat staat te lezen in het boek dat beschrijft hoe een oud fabrieksterrein in de Gentse Rabotwijk op twee eeuwen tijd transformeerde tot de huidige Technologiecampus die 40 jaar bestaat.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Contributiebrugje
PDF – 4,0 MB 137 downloads

Prachtig artikel over belastingen en het ontstaan van dit gebied