Papegaaistraat

Van de Oude Houtlei, in het verlengde van de Annonciadenstraat leidend naar de ca. 1752 gegraven Coupure. De straat is verbreed, verlengd en de rooilijn van het oudste deel verlegd in 1911. Het gedeelte van de Annonciadenstraat tot de bocht aan de Galgenberg bevat nog oude kernen, doch van weinig kwaliteit en veelal sterk verbouwd.
Enerzijds komen daar eenvoudige bepleisterde lijstgevels voor van twee traveeën. en twee of drie bouwlagen van ca. 1800. Voorts een aantal meer versierde bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen met omlijste bovenvensters. De overige bebouwing is overwegend in Art-Decostijl en van ca. 1925, variërend van gewone kleinschalige bakstenen rijhuizen tot vrij verrassend uitgewerkte gevels en ensembles.
Ook nog een paar late voorbeelden van doorsnee Art Nouveau architectuur.
Voor de straatbenaming bestaan verscheidene verklaringen. Zij zou ontleend zijn aan het papegaaihuis en de papegaaimolen, of naar het gaaischieten van een schuttersmaatschappij naar de papegaaien op de molens van de Coupure.

In de omgeving van de Coupure  stonden in de 15e eeuw verschillende molens, enkele om graan te malen, andere om olie te slaan. Elke molen droeg een naam : zoo vonden we vermeld den Rooden Molen, den Koelmolen, de Wispelberg. Bij deze laatste schoten de Sint-Joris-, Sint-Sebastiaan- en Sint-Antoniusgilde, naar den papegaai. Daarom werd Wispelberg den Papegaaimolen geheten. De straat, die naar die Papegaaimolen leidde, reeds in de 16e eeuw de Papegaaistraat.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

https://www.collectie.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent