Holstraat

Sedert de 14de eeuw onder deze naam bekend. De bebouwing werd echter grotendeels aangepast in de loop van de 19de eeuw en laat, op enkele uitzonderingen na, weinig sporen na van de vroegere architectuur. In het begin der straat werd door de dominicanen in 1854 een neogotische kloosterkerk (nummer 8) opgetrokken naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle (zie Hoogstraat nummer 41). Nummer 35-37, 94, 105, 113. Minder interessante rijhuizen van het doorsneetype: bepleisterde lijstgevels met rechthoekige omlijste vensters. Nummer 35-37, 105 met verfraaiing van de bel-etage door erker, balkons of kroonlijsten.

Het Hoger Technisch Instituut Sint Antonius, afgekort HTISA is een katholieke school voor technisch secundair onderwijs in Gent. Ze is gelegen in de Holstraat (Gent), en wordt daarom soms ook "de Holstraat" genoemd.

Het beluik, de Lange gang bestond uit drie beluikkoeren waar 25 huisjes stonden. Na meer dan honderd jaar dienst werd het beluik in 1957 afgebroken en kwam het HTI St Antonius in de plaats

Het Hoger Technisch Instituut Sint Antonius maakt samen met de andere katholieke scholen uit de driehoek Gent, Mariakerke, Sint-Amandsberg deel uit van de scholengemeenschap Edith Stein.

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3