Brunelstraat

Kastanjestraat nummers 98-100 (Sikkelstraat nummer 1-24) en 102-104 (Brunelstraat nummer 1-21, nummers 2-22). Zogenaamd "'t Begijnhoveke". Twee identieke steegbeluiken, aan beide zijden bebouwd met elf huizen en hoekhuis naar ontwerp van architect J.G. Semeij van 1888. Bakstenen gevelwanden van twee en een halve bouwlaag met rechthoekige muuropeningen overspannen met bakstenen waterlijstje. Repeterend schema. Sierankers. Afgekante hoektravee gevat tussen pilasters.

De huisjes behoorden tot de 89 huizen die tegen het einde van 2004 gesloopt moesten worden in het kader van het stadsvertnieuwingsprojezct Zuurstof voor de Brugse Poort. Ze moesten plaats maken voor een park. Op het muurtje aan het einde van de straat stond de tekst 'Wij gaan hier niet weg'. Elders in de buurt hingen affiches 'Geen park op een sociaal kerkhof'.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3