Benedictijnenstraat                                De Rode plankierkes

Zogenaamd naar de nabijgelegen bendictijnenabdij van Sint-Pieters. Oorspronkelijk oud straatje van het vroegere Sint-Pietersdorp, afdalend van Voetweg naar Stalhof.
Heden nog slechts eenzijdige bebouwing aan de linker straatzijde met gecementeerde en witgekalkte arbeidershuisjes met twee bouwlagen, in 1840 gebouwd. De eentonige huizenrij was bij het midden van de straat onderbroken door de toegang tot een groot, heden afgesloten en sterk verwaarloosd steegbeluik (nummer 16-20, gesloopt), zogenaamd "De Rode Plankierkens". Beluik met open karakter (parallel met de straat) daterend van 1860. Bij de bouw van dit beluik werden muurpartijen van een vroegere fabriek (van 1840) herbruikt, waarvan lisenen (soms onderbroken), en muurankers in de gevels van de rechterzijde van het beluik getuigen. Overigens gelijkaardige witgekalkte huisjes als langs de straatzijde.
Een rij tweelaagse huisjes aan de rechter straatzijde, in 1856 gebouwd door de textielfabrikant Hooreman-Cambier, eigenaar van het achtergelegen bedrijf (zie Kantienberg) werd enkele jaren geleden gesloopt.

Het beluik werd de Rode Plankierkes genoemd

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3