Rijbaan adjudant van Vletingen

Vanaf januari 1933 moesten de militaire gebouwen de naam krijgen van een militair die gesneuveld was tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het kwartier kreeg meestal de naam van de hoogste in rang van dat regiment. De andere (bij-)gebouwen kregen de naam van iemand die vermeld was in de dagorder van het regiment

In de 19e eeuw startte Gent met een groot urbanistatieplan voor de stad waarbij ook het Klein Begijnhof in de Lange Violettestraat onder druk kwam te staan. In 1851 besliste men alleen de tuin van de pastoor van het begijnhof te onteigenen voor de oprichting van een rijschool voor de ruiterijkazerne in het vroegere Pesthuis Sint-Macharius, de Rijbaan Adjudant Van Vletingen, een militair die in het begin van de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Dit eclectische gebouw werd door architect L.Roelandt gebouwd in 1851-1853. Het gebouw is geïnspireerd op de hippodroom van Constantinopel, één van de hoogtepunten van de Byzantijnse bouwkunst. Het rond venster in de geveltop is rijk gedecoreerd. De andere vensters zijn sober neoromaans. Vooruitstrevend voor zijn tijd was het gietijzeren dakbeginte.

Met het verdwijnen van de ruiterij verloor het gebouw zijn functie en werd het een stapelplaats voor goederen. De bescherming in 1994 en de vraag van een vereniging voor een nieuwe locatie zorgde voor restauratie en herinrichting van het interieur, zijn huidige bestemming en zijn nieuwe naam. De Arena van Vletingen, De vroegere manège, is nu een sport- en evenementenhal, oa turnclub forza ritmica huist daar.

Zo ziet de zaal er uit vanbinnen:

Tegen de gevel van de rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting (alternatieve naam: Rijbaan Adjudant Van Vletingen) hangt een gedenkteken ter ere van de slachtoffers van beide Wereldoorlogen.