De duiker  aan de Lindelei. door Phillipe Timmermans

Philippe Timmermans maakte 25 jaar terug één van de bekendste beelden van Gent: de levensgrote duiker op de Lindenlei. Toen 10 jaar later (door enthousiaste overburen) ook een vrouwelijk beeld aan de overkant van het water geplaatst werd, ontstond de volkslegende rond samenvloeiing van Schelde en Leie. Als beeldhouwer behoort Philippe Timmermans tot de hedendaags wereldtop. In het kleine segment van beeldhouwers die zich specialiseren in mannelijk naakt, is hij de nummer 1 in België. Hij vierde onlangs zijn 60ste verjaardag, en heeft 35 jaar ervaring.”

Vandaag krijgen alle toeristen die genieten van een boottochtje door Gent dit verhaal te horen. Philippe behoort tot onze vaste kunstenaars. Hij toon bij ons de reeks ‘Titanen’, brons en cortenstaal. Titanen behoren tot de Griekse mythologie. Het zijn de zonen van Gaia, moeder aarde en Uranus, god van de hemel. De beelden bevinden zich als het ware tussen deze 2 polen, geboren (en gevangen) tussen hemel en aarde. Philippe doelt hiermee op wat hij zelf noemt: onze condition humaine. Hoe we als mens elke dag bewegen en leven tussen onze dromen (de hemel) en de werkelijkheid (de aarde). Op elk moment evenwicht zoekend tussen onze verlangens en de realiteit. Als beeldhouwer behoort Philippe Timmermans tot de hedendaags wereldtop. In het kleine segment van beeldhouwers die zich specialiseren in mannelijk naakt, is hij de nummer 1 in België. Hij vierde onlangs zijn 60ste verjaardag, en heeft 35 jaar ervaring.”

Aan de overkant van dit beeld (andere oever  van de leie) op het huis van architecte Stoop staat de tegenhangster van de duiker. Het beeld werd aan gekocht van de Londense kunstenaar Ronald Cameron en noemt de  “Diving Lady”.