Hebbrechtstraat

Smal steegje tussen twee huizen van de Kortrijksepoortstraat, laatst genoemde voorheen ook Hebbrechtstraat genoemd naar het nabij gelegen zogenaamd Hebberechtsgodshuis, heden Schreiboom. Steegje in trapvorm afdalend naar de Leie.

In 1839 werd aan de rechter zijde een rij van zeven arbeidershuizen opgetrokken, waarvan nu enkel nog de eerste woning in zwaar verbouwde toestand rest. Aan de linker zijde werden in 1849 acht rug-aan-rug-woningen opgetrokken, waarvan er nu nog twee (verbouwd) resten (als achterbouw van Kortrijksepoortstraat nummer 150), en de twee woningen Hebbrechtstraat nummer 1-3. Woningen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema) met rechthoekige openingen in gewitte gecementeerde verankerde gevel. De vier rughuizen werden circa 1960 gesloopt, wat een verklaring geeft voor het eigenaardige, bijna lessenaarsvormige mank dak.

De trap bestaat nog steeds maar lig nu wat verscholen tussen het groen. De trap diende in de eerste plaats voor de overzet maar ook om de mosselboot daar even aan te leggen om zijn mosselen aan de man te brengen. Zoals je wel weet was dit armenkost. Dit gebeurde ook aan de Verlorenkostbrug en op andere aanlegplaatsen in Gent

De Hebberechtstraat een zijstraatje van de Kortrijksepoortstraat, was volgebouwd met kleine woningskes. Links huisjes van 1839 . Deze huisjes werden terug afgebroken rond 1910 om een grotere tuin te kunnen maken in een huis in de Kortrijksepoortstr om een mooi zicht op de Leie te kunnen hebben. Rond de eeuwwisseling rond 1900 waren er 11 citétjes in de Kortrijksepoorstraat.

De blinde ramen hadden een doel! Je won plaats in je huis om vb een kast te zetten, maar de voornaamste reden was dat je taks moest betalen voor ramen en deuren. Hoe rijker je was, hoe meer je dit liet zien.

Vandaag eenzijdig bebouwd steegbeluik tussen twee woningen aan de Kortrijksepoortstraat. Er resten van dit beluik met oorsprong in 1849 nog twee woningen langs hellend vlak naar de Leie toe. De helling is aangelegd als trap en geeft toegang tot deze twee sterk gerenoveerde beluikwoningen. Bij de recente renovatiewerken (2021) werden de vier nog resterende, oorspronkelijke beluikwoningen per twee samengevoegd. De gevels in baksteenmetselwerk zijn deels opnieuw opgetrokken, mogelijk naar historisch model, met toevoeging van nieuwe vensteropeningen in de oorspronkelijk blinde zijgevel naar de Leie toe. Woningen in baksteenbouw van twee bouwlagen onder lessenaarsdak, oorspronkelijk uit twee traveeën met rechte gevelopeningen onder rollaag en blindnis op de verdieping. De morfologie van de Hebbrechtstraat is sterk gewijzigd. Het ooit tweezijdig bebouwd steegbeluik met verdwenen woningen uit 1839 en resterende woningen uit 1849 bestaat vandaag nog slechts uit twee woningen. De resterende bebouwing is sterk gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke gevelindeling. De hellende steeg is een unieke beluikvorm en de tuin, uitgevend op de Leie, draagt bij tot de ruimtelijke kwaliteit van de steeg die er vandaag is

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3