Gebroeders de Smetstraat

De fabriek van de Gebroeders De Smet, waarnaar de straat genoemd werd en die mede aan de oorsprong van de ontwikkeling van de wijk ligt, heeft thans als adres Griendeplein nummer 1. De fabriek werd opgetrokken juist achter een bastion van de 16de-eeuwse stadsomwalling aan het Rabot. Er ontwikkelde zich in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw een typische arbeiderswijk, waarvan deze straat een der belangrijkste assen is leidend van het Rabot naar de Wondelgembrug. Bepleisterde gevelwanden (bijvoorbeeld rij nummer 128-156) van tweeënhalve bouwlaag.

Op de hoek met de Verbindingsbrug hangen twee bronzen gedenkplaten van het Geheim leger boven mekaar. De inhuldiging van de bovenste gedenkplaat vond plaats op 6 september 1954 en van de onderste op 8 oktober 1967.

Odisee is een Vlaamse katholieke hogeschool, lid van de Associatie KU Leuven. Ze ontstond op 1 januari 2014 door de fusie van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) met de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (KAHO). De universitaire opleidingen van beide instellingen werden in september 2013 al overgenomen door de KU Leuven.
De hoofdzetel van Odisee bevindt zich in Brussel. De nieuwe naam werd ingevoerd op 23 september 2014, bij de start van academiejaar 2014-2015.
De Technologiecampus is een gezellige campus met veel groen en een bijzondere aandacht voor milieuzorg, geconcretiseerd via de deelname aan het Milieucharter. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is gemakkelijk bereikbaar: de trams en bussen stoppen voor de campus en je kan er gratis parkeren. Je hebt hier het gezelschap van 3500 medestudenten.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Zbegraafplaats
PDF – 4,2 MB 155 downloads

Interessant artikel over de verdwenen begraafplaats in deze straat