Grasbrug

Oorspronkelijk noemde deze brug de Veebrug en men treft de naam aan in zeer oude geschriften: 1208-1212 Veebrughe
1322 "toter Veebricgen"
1323 "bider Veebrugghen"
1329 "Veebrugghe en Veebricge"
De huidige benaming "Grasbrug" zou in voege gekomen zijn omstreeks het begin van de 17de eeuw. Zowel de eerste als de tweede benaming zou verwijzen naar de drassige oevers die als drenkplaats voor vee gebruikt werd. De aanpalende straatnamen "Graslei" en "Hooiaard" verwijzen ook naar de oude gesteldheid van de omgeving van de brug. De brug werd van 1424 tot 1426 herbouwd als een stenen brug met drie doorgangen. In 1489 werden er aan beide zijden van de brug twee huisjes gebouwd. Deze huisjes zijn duidelijk zichtbaar op het plan van Sanderus. Ze werden afgebroken in 1751. Wegens de goede ligging tussen drie markten, bij de losplaats en in de onmiddellijke omgeving van het korenstapelhuis en de vleeshalle, moet de Veebrug een belangrijke rol gespeeld hebben in het dagelijkse leven van de stad. Hier betaalde men trouwens "de tol van Gent" ook "de tol van Aishove" genoemd. Dit tolrecht werd geheven op allerlei koopwaar die deze plaats voorbijkwam. De brug bleef tot in de 18de eeuw onder Grafelijke jurisdictie. De stenen brug werd in 1751 afgebroken en vervangen door een houten draaibrug. De plannen van al de nieuwe draaibruggen over de Leie, gelegd na het graven van de Coupure, zijn nog te zien in de atlas Malfeson (SAG). Biebij een foto, uit deze atlas, van de "Garsbrug" = Grasbrug. Deze draaibrug werd hersteld in 1804. In 1875 werd de brug bijna volledig herbouwd. De metalen bovenbouw werd gemaakt door de Gebr. Duez uit Gent, voor de prijs van 43.400 fr. Tevens werd er een brugwachterhuisje gebouwd. De mooie brugleuning, geplaatst in 1875, werd in 1934 vervangen door een meer "functionele" (zeg maar alledaagse) leuning. De laatste vernieuwing had heel wat voeten in de aarde. De werken aan deze brug werden gestart op 17 april 1986 door N.V. Denijs. Het verkeer werd onderbroken van 9 juni 1986 tot 10 juli 1987. De Grasbrug was de eerste van de vier Leiebruggen die vernieuwd werd.

De nieuwe brug, met een gewicht van ± 45 ton, werd ter plaatse gebracht, op woensdagavond 6 mei 1987 "dank zij veel millimeterwerk, oneindig veel gemaneuvreer en sterke staaltjes stuurmanskunst" aldus dagblad "De Gentenaar" van vrijdag 8 mei 1987. De constructie van de bovenbouw werd, zoals voor de drie overige bruggen gerealiseerd door B.V.B.A. Aelterman en Zonen, uit St-Amandsberg. De brug werd de dag nadien op haar definitieve plaats gelegd onder toezicht van heel wat kijklustigen. De nieuwe brug is een getrouwe copie van deze van 1875 :mooie brugleuningen in gesmeed staal, practisch alle verbindingen werden verwezenlijkt met klinknagels, alleen het wegdek werd niet zoals vroeger in eikenhout maar in Azobé hout uitgevoerd. Tijdens de duur van de werken konden de voetgangers gebruik maken van de noodvoetbrug stroomopwaarts.

De Grasbrug is een metalen draaibrug over de Leie in de Belgische stad Gent. Ze verbindt de Graslei via het kruispunt van de Pensmarkt en de Hooiaard met de Korenlei via het kruispunt van de Drabstraat en de Jan Breydelstraat.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

 Voor de teksten verwijs ik naar https://ghendtschetydinghen.be/