N.V. La Liniere Gantoise                1838-1958

Vogelenzang 1-2
La Linière Gantoise werd gesticht op 6 april 1838. Vermoedelijk onmiddellijk als een société (vroegere vorm van Naamloze Vereniging), maar hierover is nog geen zekerheid. Het bedrijf groeide gestaag en breidde zich verder uit. Zo had ze een eigen spoorlijn die de site aan de vogelenzangkaai (de rivier was toen nog niet overkapt) verbond met de Blaisantvest aan de overkant en dan links naar het Rabotstation (nu Rabotpark). De site werd na de sluiting in 1958 gebruikt voor de nieuwbouw en uitbreiding van de Volkskliniek, het huidige AZ-Sint Lukas. De directeurswoning met toegangspoort tot de fabriek zijn de enige overgebleven elementen van de Linière Gantoise. Vandaag zit hier Rabotvins, een wijnhandelaar.
Rechter deel fraai fabrieksgebouw in eclectische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekig bepleisterd gebouw van drie bouwlagen.
Links van het fabrieksgebouw bevindt zich vermoedelijk het voormalige huis van de directeur van La Gantoise, iets meer achteruitgelegen en van de straat afgesloten door een ijzeren hek. Drie bouwlagen hoog herenhuis in Louis-Philippestijl onder schilddak (pannen), naar ontwerp van Guislain-Claude van 1862.
De directeurswoning van de voormalige vlasspinnerij ‘La Linière Gantoise’ en het tegenover gelegen bedrijfspand, het gietijzeren hekken en het bij de woning aansluitende bedrijfspand zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent