Land van Waaslaan

De Land Van Waaslaan is een centrale as in Sint-Amandsberg, aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog op de vroegere spoorlijn Gent-Antwerpen. De brede straat bij station Gent-Dampoort en verandert vanaf het kruispunt met de Schoolstraat van naam in de Victor Braeckmanlaan. In de volksmond stond de straat aanvankelijk bekend als de Nieuwe Antwerpsesteenweg.
Rond 1900 stonden er twee stations aan de Dampoort. In de richting van St Amandsberg stond links het station voor de lijn Gent Eeklo. In 1872 verviel de status van kopstation doordat de sporen ten westen van het station werden doorgetrokken naar Ledeberg, waar de aansluiting op de lijn  Brussel-Gent werd gerealiseerd.
Rechts stond het station voor de lijn naar Antwerpen, Gent-Waas als beginpunt van de spoorlijn  naar Antwerpen. In 1911 werd een ruime verbindingsboog gemaakt tussen beide spoorlijnen en konden treinen vanuit Antwerpen voortaan stoppen in station Gent-Eecloo, dat voortaan de naam Gent-Dampoort droeg.
Het stationsgebouw uit 1861 werd in 1973 vervangen door een zuidelijker gelegen gebouw naar plannen van architecten Dirk Servaes en Johan Beyne. Het oude gebouw werd afgebroken, op de plaats ervan is nu een busstation.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent