Keizer Karelstraat

Lijnrechte straat getrokken doorheen de vroegere zogenaamde "Krommen Es" tussen 1837 en 1841, bij de verkavelingen van de schaars bebouwde gronden rond het pas opgerichte Zuidstation, als verbinding van het station met de Vrijdagmarkt in het oude stadscentrum. In het verlengde van de Sint-Jacobsnieuwstraat; met vrij homogeen uitzicht van bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels in neostijlen; evenwichtig geritmeerde scenografie door de gelijkmatige gevelvolumes van gemiddeld drie of drie en een halve bouwlaag, perspectief afgesloten door het beboomd Jacob Van Arteveldeplein (huidig Sint-Annaplein) met de Sint-Annakerk. Het begin der oostzijde wordt verstoord door het recente R.T.T.-gebouw en een reeks onaangepaste hoge bouwen op een ongelukkige wijze ingeplant op de hoeken van de Gebroeders Van Eyckstraat.

De Optimazaak heeft in Gent en ver daarbuiten veel stof doen opwaaien, en dat stof is nog steeds niet allemaal gaan liggen. Zo staat nu de hoofdzetel in de Keizer Karelstraat 75 te koop. 2.417 vierkante meter groot is het pand, met een grondoppervlakte van 965 vierkante meter, en het heeft 16 ‘slaapkamers’. Uiteraard gaat het eerder over bureauruimtes, maar op vastgoedsites zijn er nu eenmaal vaste waarden die moeten worden ingevuld.

De foto’s die bij de verkoopadvertentie prijken, tonen hoe adembenemend prachtig het pand binnenin nog steeds is. Lousbergs-de-Hemptinne heet het pand officieel, en het werd gebouwd tussen 1842 en 1848 in opdracht van de katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs. Het stadspaleis behoort nog steeds tot het belangrijkste Gentse architecturaal erfgoed. De bouwheer, Ferdinand Lousbergs dus, was een telg uit een uit Maastricht afkomstige familie, die mee aan de grondslag lag van de grote bloei van de textielindustrie in het 19de-eeuwse Gent. Het gebouw werd in de jaren 90 vakkundig gerestaureerd en straalt vandaag nog altijd zijn historische kracht uit. Optimatopman Jeroen Piqueur maakte in de gloriejaren van Optima graag gebruik van die uitstraling om indruk te maken op zijn vermogende klanten.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

 

Huis Lousberg Hemptinne
PDF – 2,7 MB 272 downloads