Brugsesteenweg

Zuidelijke uitvalsweg vanaf de Ringlaan tot aan de grens, even voorbij de kruising met de Uitkerksestraat, met Nieuwmunster (zie Zuienkerke) waar de weg met dezelfde naam wordt verder gezet. Drukke verkeersader en rijksweg N307, loopt met een recht tracé van noord naar zuid in het verlengde van de Kerkstraat. De straat wordt in 1878 aangelegd ter vervanging van een oude polderweg, ook Jokweg genoemd. Deze middeleeuwse weg zou het werk zijn van de tempeliersorde die in het kustgebied vestigingen had in Nieuwmunster, Bredene, Klemskerke en Vlissegem afhankelijk van de commanderij van Slijpe. De straat is samen met de Kerkstraat onderdeel van de aloude Brugse Heirweg die het binnenland met de kust verbindt. Het traject komt voor op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).

Op de Ferrariskaart (1770-1778) eveneens met recht tracé, de enige bebouwing bestaat uit een hoeve (zie nummer 78). Nagenoeg dezelfde situatie op de Atlas der Buurtwegen (1844) waar de straat samen met de Kerkstraat staat aangeduid als Chemin n° 1, "Jokweg. Chemin de Nieuwmunster à Wenduyne". Heraangelegd in 1907.

Vanaf het einde van de 19de eeuw geleidelijk aan volbouwen van de straat in de bebouwde kom.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent