Broche   Ayşe Erkmen   Korenmarkt

Het kunstwerk van Ayşe Erkmen oogt als een glinsterende gouden ketting van 20 meter hoog kaarsrecht de lucht in. Elegant. Speels. Fonkelend. De schakels in de ketting hebben de vorm van de ramen van de middeleeuwse gebouwen in het hart van Gent. Ze zijn gemaakt in messing, een glanzend goudkleurig metaal.

Dit prachtige beeldbepalende kunstwerk staat aan het eeuwenoude kruispunt van de Donkersteeg, op de historische weg naar Brabant die dwars door Gent loopt. Als een nieuwe betoverende ontmoetingsplaats voor alle Gentenaars van vandaag. Voor iedereen die houdt van Gent. de ketting die voor het Sarmacomplex komt, is ontworpen als "een glinsterende, kaarsrechte gouden ketting van 20 meter hoog". "Elegant, speels en fonkelend. Ze liet zich voor haar ontwerp inspireren door het historische karakter van Gent: de schakels in de ketting hebben de vorm van de raamprofielen van historische gebouwen op de Korenmarkt", zegt de Stad Gent.

Het kunstwerk Broche - dat voor de Hema komt - is het hoogste en steekt 21 meter boven de Korenmarkt uit. De zuil is 2,5 tot 3 meter breed, afhankelijk van de schakels. Het werk weegt 5,7 ton en gemaakt door een bedrijf in Duitsland, dat ook werken maakt voor de bekende Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons.

Het werk telt 34 individuele schakels met 28 verschillende vormen die aangebracht zijn rond een centrale buis. De schakels zijn gemaakt uit roestvrij staal en zijn gepolijst. Aan de boet is een verankeringsconstructie anagebracht en in de buis zitten trillingsdempers om de trillingen, onder andere van de zware trams, op te vangen.