Kraanlei    nrs 1 tot 65

 

Kraanlei 1
Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met een zadeldak (leipannen), opgetrokken in traditionele stijl in de 17de eeuw. De vijf traveeën brede voorgevel is een trapgevel van bak- en zandsteen (9 trappen + topstuk). Zandstenen plint. Kruiskozijnen, overspannen met een rollaag, worden verbonden door waterlijsten die aldus de registers accentueren. Bakstenen spiegels op de borstweringen.

Kraanlei 3 – 11
Zogenaamd "De Lelye". Gotische trapgevel (4 trappen + topstuk) met vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (pannen) uit het eerste kwart van de 16de eeuw. Volledig opgetrokken uit Balegemse zandsteen. Rechthoekige vensters op de begane grond met bovendorpel op consoles in de 18de eeuw aangepast maar bij de restauratie terug in oorspronkelijke toestand gebracht. De hoogte der vensters neemt af per verdieping

Kraanlei 13 In den bliekenmarkt
Zogenaamd "In den Bliekenmarkt", eertijds verkoopplaats van zoetwatervis. Gotische trapgevel (4 trappen + topstuk) met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen) uit het vierde kwart van de 15de eeuw tot het eerste kwart van de 16de eeuw, oorspronkelijk vier bouwlagen doch één verdieping verlaagd in de 18de eeuw. Volledig van Balegemse zandsteen.

Kraanlei 15
Drie bouwlagen hoog enkelhuis met vier traveeën en zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Traditionele trapgevel van baksteen verwerkt met zandsteen voor de plint, ontlastingsbogen, waterlijsten; in de loop van de 19de eeuw bepleisterd en aangepast als lijstgevel, bij de restauratie gedecapeerd en in traditionele stijl hersteld..

Kraanlei 17  manneken Pis
Classicistische klokgevel met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) uit het derde kwart van de 18de eeuw. Volledig bepleisterde en beschilderde voorgevel boven arduinen pui Rechthoekige vensters met geprofileerde omlijstingen, in de geveltop verrijkt met oren op dropmotieven. Rechthoekige arduinen deur met bekronende kroonlijst.
Aan de gevel prijkt hier het Gentse MannekePis.

Kraanlei 19 - 23

Breedhuis met drie traveeën, drie bouwlagen en schilddak (Vlaamse pannen) uit de 19de eeuw. Baksteenbouw, oorspronkelijk bepleisterd thans gedecapeerd. Rechthoekige vensters omlijst met platte, gecementeerde banden en voorzien van lekdrempels. Kroonlijst op klossen boven kordon. Gewijzigde winkelpui.

Kraanlei 25

Nummer 25. Hoekhuis met drie bouwlagen afgedekt met een schilddak (Vlaamse pannen) uit de eerste helft van de 19de eeuw. Nagenoeg blinde zijgevel met zes traveeën in de Ballenstraat.

Kraanlei 27 -29

Traditioneel hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de plint. De voorgevel is een vier traveeën brede trapgevel (11 trappen + topstuk). De waterlijsten boven de vernieuwde rechthoekige vensters zijn vervangen door gecementeerde platte banden. Twee zoldervensters en een zolderluik met doorlopende dorpels in de geveltop. Twee deuren, door een trap toegankelijk, de tweede is aangebracht in de eerste helft van de 19de eeuw. De vensters werden verbreed en de winkelramen werden geplaatst in de 19de eeuw.

Zijgevel in de Ballenstraat met vier traveeën, met behouden kruiskozijn. De achtergevel is een puntgevel met muurvlechtingen. Bak- en zandsteenbouw met twee traveeën, twee bouwlagen. Rechthoekige vensters met zandstenen dorpels en negblokken. Korfboogvenster en steigergat in de geveltop.

Kraanlei 37 – 39

Nummer 37-41. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven een arduinen plint; drie bouwlagen, vijf traveeën en zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 19de eeuw. Rechthoekige vensters met onderdorpels verbonden tot een kordon. Gevelbekroning door middel van een kroonlijst op klossen en een tandlijst. Vernieuwing met rechthoekige deur en loggia.

Kraanlei 43 – 45

Oorspronkelijk een groot dubbelhuis uit eind 18de eeuw, aangepast en opgesplitst in twee woningen begin 19de eeuw. Volledig bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen) met twee recente dakkapellen.

Kraanlei 31

Enkelhuis met drie bouwlagen, drie traveeën en zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Op de tweede bouwlaag rondboogvensters, voorzien van een gietijzeren leuning, met geprofileerde boogomlijstingen op imposten. Rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels op de lagere, hoogste verdieping. Houten gootlijst boven kordon als gevelbekroning. Gewijzigde begane grond.

Kraanlei 33

Bepleisterd en beschilderd hoekhuis met drie bouwlagen en schilddak (Vlaamse pannen). Lijstgevel met drie traveeën uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels. Muurankers tussen de verschillende bouwlagen. Gevelbeëindiging door een kroonlijst op modillons boven geprofileerde kordons. Verbouwde pui.

Kraanlei 35

Twee bouwlagen hoog hoekhuis met schilddak (mechanische pannen). Waarschijnlijk oorspronkelijk twee huizen uit de 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Zijgevel, in de Hertogstraat, met zeven traveeën, gedeeltelijk beschilderd en gedeeltelijk bepleisterd, rechthoekige vensters.