Gelukstraat   Oranjeboom

Was één der straten die de vroegere "waterwijck" vormden, een gebied tussen de Leie en de Ottogracht in eerste kwart 13de eeuw bij de portus gevoegd. Het oude straattracé bleef bewaard maar de huizen werden in de loop van 19de en 20ste eeuw aangepast en gewijzigd. Enkele kernen die terug gaan tot 17de eeuw bleven behouden.

Beluik uit eerste kwart 19de eeuw, met oudere kern. Toegang onder poort, gekasseide koer met gemeenschappelijke kraan, w.c. en urinoir. De ingangspoort van de Oranjeboom het beluik in de Gelukstraat 25-31 is zeker gebouwd voor 1828. In de jaren 80 tig werd het citeetje aangepakt en gerenoveerd. Aan linkerzijde twee enkelhuizen met muuropeningen onder steekboog. Aan rechterzijde geeft een deur toegang tot minimum drie woningen, waarvan twee uitziend op het beluik

Zes beluikwoningen rond een L-vormige steeg die uitmondt op een eenzijdig bebouwd plein, allen gelegen aan een binnengebied achter woningen van de Gelukstraat en daar toegankelijk via een overdekte doorgang. De beluikwoningen dateren uit het begin van de negentiende eeuw, maar bezitten mogelijk een oudere kern. Vandaag in gebruik als woningen en studentenhuisvesting. Recent gerenoveerde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Aan westelijke zijde van de steeg bevinden zich twee woningen onder hetzelfde dak, opgebouwd uit telkens twee traveeën en twee bouwlagen met gevelopeningen, ingevuld met nieuw schrijnwerk naar oorspronkelijk model. De bakstenen gevel is voorzien van een zwart geschilderde plint. Voor de twee woningen ligt een smalle stoep uit betonnen stoepdallen. Achteraan de steeg ook twee woningen onder gemeenschappelijk zadeldak van Vlaamse pannen. Na renovatie werden aan de steegzijde twee en achterzijde één dakkapel opgetrokken. Nog achteraan verschillende dakvlakvensters. Baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën met zandstenen kruisvensters, teruggeplaatst na renovatie. De rijke uitwerking van de gevel met zandstenen kruisvensters, deuromlijsting en plint wijst op een andere en oudere oorspronkelijke functie dan beluikwoningen. Vandaag zijn de twee woningen opgedeeld in verschillende studentenkamers. De bebouwing aan de oostzijde van de steeg kent één centrale deur die toegang geeft tot het bakstenen volume. Links van de deur, twee traveeën van twee bouwlagen onder hetzelfde zadeldak, in bakstenen gevel op gecementeerde plint. Rechts van de deur, hoger volume van twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen zadeldak met toegang via dezelfde, centrale deur. De rechthoekige vensteropeningen zitten onder een decoratieve gecementeerde latei met sluitsteen, terwijl de deur een geblokte uitspringende zandstenen omlijsting bezit. Diezelfde deur geeft eveneens toegang tot een achtergelegen volume aan een binnenplein dat ook toegankelijk is via de L-vormige steeg. Dit volume bevat nog eens vijf traveeën van twee bouwlagen en een van dakkapellen en dakramen voorzien zadeldak. Het beluik in de Gelukstraat is duidelijk tot stand gekomen door de verbouwing en incorporatie van bouwdelen uit het ancien regime, die herbestemd werden en waartussen beluikhuizen werden opgetrokken. Daardoor vertoont het een verzameling aan typologiën en stijlen die doorheen de tijd sterk werden gerenoveerd met de toevoeging van nieuwe elementen zoals dakkapellen. De morfologie van het steegbeluik is kenmerkend voor de eerste helft van de negentiende eeuw, waarin tuinen of open ruimte achter privéwoningen werden bebouwd met arbeiderswoningen. Maar het hergebruik van een oudere bebouwing als beluik is vrij uniek. De historisch collectieve voorzieningen hebben vandaag plaatsgemaakt voor een elektriciteitscabine.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3