N.V.Verenigde spinnerijen en weverijen – N.V. Filatures Gantois reünis        1910-1962  

Vliegtuiglaan 10
De Vereenigde Spinnerijen en Weverijen was een vennootschap, opgericht in 1910, waarbij arbeiders geld samen legden, een fabriek aankochten, bestuurders en personeel aanduidden en de winst van deze fabriek via aandelen onder de deelnemende arbeiders verdeelde. Het ging uit van de Socialistische Vakbeweging en werd financieel ondersteund door de Vooruit en de Bank van de Arbeid. Dit concept was vrij succesvol. In Gent had de Vereenigde Spinnerijen en Weverijen twee grote fabrieken. Rond 1911 begon de bouw van een grote katoenspinnerij aan de Vliegtuiglaan (later uitgebreid in 1925 met een weverij in de Afrikalaan, de Cotonnière de Braine-Le-Chateau). Ook kochten ze in 1912 de N.V. La Nouvelle Linière Du Canal langs de Groendreef aan. In 1935 werden alle fabrieken van de Vereenigde Spinnerijen en Weverijen (de Vooruit-bedrijven) geliquideerd wegens financiële moeilijkheden. De fabriek aan de Vliegtuiglaan en de Groendreef werden gesloten rond 1939. Een deel van de fabrieken van de Vereenigde Spinnerijen en Weverijen werd via de nieuwe financiële groep N.V. Filatures Gantoises Réunis verdergezet tot 1962. Althans voor zover ik kon nagaan. Vandaag gebruikt de meubelwinkel de fabrieksgebouwen aan de Vliegtuiglaan voor hun meubelwinkel. Hier mag opgemerkt worden dat de evolutie van de Vereenigde Spinnerijen en Weverijen vrij onduidelijk is en er weinig specifieke informatie over te vinden is. De bedrijfspublicatie ‘Geschiedenis der Socialistische Naamloze Vennootschap Vereenigde Spinnerijen en Weverijen 1904-1929’ van HANNINCK (P.), uitgegeven in 1929 door de Volksdrukkerij te Gent ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan leert ons bitter weinig. Over de bedrijven tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt bijvoorbeeld niets gezegd. Er wordt geen 93 oorlogsschade vermeldt, het boekje springt van het ontstaan gewoon meteen naar de jaren ‘20. Dit in grote tegenstelling tot bedrijfspublicaties van de vele andere Gentse textielfabrieken die wel informatie over het bedrijf tijdens de Eerste Wereldoorlog geven.

Fabrieksgebouwen van katoenspinnerij Verenigde Spinnerijen en Weverijen of Filatures et Tissages Réunis, gelegen langs de Vliegtuiglaan in Gent. Opgericht door de socialistische coöperatieve Vooruit. In de jaren 1920 wordt de site uitgebreid naar ontwerp van architect Ferdinand Dierkens. Kort daarna komen de Vooruit-fabrieken echter al in financiële moeilijkheden. Enkele fabrieken, waaronder die aan de Vliegtuiglaan, blijven tot 1968 actief onder de vleugels van de Filatures Gantoises Réunies. Onderkelderd bakstenen gebouw op onregelmatige rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen onder plat dak.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent