Godshuizenlaan

Deel van de ringlaan tussen Bijlokekaai (Leie) en Martelaarslaan (voorheen ook Godshuizenlaan), aangelegd op de gedempte zestiende-eeuwse stadswal in 1864. De noordelijke straatzijde, volledig ingenomen door de voormalige abdij van de Bijloke, thans Oudheidkundig Museum.

De zuidelijke straatwand bij het begin van de straat omvat een aantal neoclassicistische burgerhuizen met drie bouwlagen en zadeldak. Een steegbeluik, daterend van 1883, en enkele grote panden werden recent gesloopt; andere werden reeds vroeger vervangen door flatgebouwen. Het verdere straatverloop in de bocht links en rechts van de Nonnemeersstraat werd slechts verkaveld circa 1930 samen met laatst genoemde straat, getrokken in de Bijlokemeersen. Bebouwing met bakstenen rijhuizen in een doorsnee-architectuur van de jaren 1930. Enkele panden zijn gesigneerd: nummer 135-137 J. Vermeulen, 1933, nummer 147-149 A. R. Janssens. Nummer 157 gesigneerd: "Geo Henderick, architecte, Gand" is kenmerkend voor zijn stijl met centrale afgeronde erker en vensters met horizontale verdelingen. Het hoekpand met de Groot-Brittanniëlaan wordt gedomineerd door een ensemble aansluitend bij de Amsterdamse School, eveneens naar ontwerp van architect G. Henderick

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

De Bijloke als gebouw, met zijn geschiedenis en foto's zijn terug te vinden op

Bijloke
700 jaar Bijloke
Eigen foto's

Gekoppeld aan dit bestand is de link naar de Bijlokesite

Bijlokesite