Predikherenlei

Leiekaai gelegen tegenover de achtergevels van het Predikherenklooster (Pand)  en in het verlengde van de middeleeuwse stadshaven Tussenbruggen (Graslei-Korenlei). De hoek gevormd met de Sint-Michielshelling wordt ingenomen en door een neogotisch, zandstenen gebouw dat een subtiele band schept tussen het koor met kranskapellen van de gotische Sint-Michielskerk welke eveneens uit zandsteen opgetrokken is, en het eclectisch postgebouw aan de overzijde van de Sint-Michielshelling. Het midden van de Predikherenlei vertoont nog oude kernen met topgevels uit de 17de en de 18de eeuw; links ervan komen aangepaste oude kernen en 18de-eeuwse lijstgevels voor, rechts ervan, aansluitend bij bebouwing van Jacobijnen- en Hoornstraat, voornamelijk neoclassicistische lijstgevels uit de 19de eeuw.
Natuurstenen kaaimuren, afgezet met gietijzeren, met leeuwenkopjes versierde balustrade.
Vijf lage gietijzeren meerpalen, met voetstuk en kop uit één deel: op kop, klimmende leeuw , omgeven door band. Tegen de Sint-Michielsbrug nog een cilindervormige gietijzeren meerpaal met gietijzeren muts, waarop wapenschild met gekroonde klimmende leeuw.

Lichtkunstwerk Blauwe Vogels

Aan de Predikherenbrug ligt de blauwe vogel uit het bekende sprookje van Maurice Maeterlinck aan de basis van een nieuw kunstwerk in de publieke ruimte.
'Blauwe Vogels' of 'Les oiseaux de Mr. Maeterlinck' is gecreëerd door de Franse ontwerpstudio Pitaya. Het werk is geïnspireerd op het beroemde sprookje L'Oiseau Bleu van Gentse nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, over de zoektocht naar geluk gesymboliseerd door een blauwe vogel.
Het kunstwerk was eerder al één van de hoogtepunten op Lichtfestival Gent in 2012. Eenvoudige blauwe vogels in strakke lijnen als van origami streken toen geruisloos en met een minimum aan energieverbruik neer op de takken van de boom aan de Predikherenlei. Een prachtige locatie midden in het centrum, waar het lichtkunstwerk nog meer kracht kreeg door zijn weerspiegeling in de Leie.
Blauwe Vogels is inmiddels definitief aangekocht door de Stad Gent en opnieuw geïnstalleerd in dezelfde boom. Het werk zal elke avond van zonsondergang tot middernacht te bewonderen zijn als vast onderdeel van de monumentenverlichting.
Blauwe Vogels werd feestelijk ingehuldigd op dinsdag 8 november 2016 door schepen van Cultuur Annelies Storms.