St Baafsabdij

De Sint-Baafsabdij ontstond op het grondgebied van wat nu de Sint-Machariuswijk is.  Zij werd er tussen 630 en 639 gesticht door de Heilige Amandus. De rebellie van de Gentenaars tegen Keizer Karel V in de 16e eeuw betekende het einde van de luisterrijke abdij. Keizer Karel besloot toen de abdij af te breken en op die plaats een dwangburcht te bouwen , het zogenaamde Spanjaardenkasteel. Die bleef in gebruik tot het einde van de 18e eeuw en werd toen op zijn beurt gesloopt. Van de oorspronkelijke abdij resten nog enkele merkwaardige gebouwen van de 12e en van de 15e eeuw.

De Stad Gent richtte de ruïnes eind van de 19e eeuw in als Museum voor stenen voorwerpen. De steencollectie is een unieke verzameling beeldhouwwerken en architectuurfragmenten, afkomstig van graftombes en van verdwenen of verbouwde Gentse gebouwen.

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

 

 De Buren van de Abdij, een bonte groep buurtbewoners, stellen de oudste site van Gent open op zondag en organiseren er geregeld concerten, ontmoetingen en andere activiteiten. Ook Herberg Macharius is een initiatief van de Buren van de Abdij. Druk op de links voor meer info.