Brandstraat

De oorsprong van de straatnaam is niet heel duidelijk: vlg. de enen genoemd naar de grote brand van 1360 die de hele wijk verwoestte, vlg. andere bronnen genaamd naar de besmettelijke ziekte (pest?) die zich "als een brand" onder de bevolking verspreidde.

Breedhuis opgesplitst in twee woningen en een toegang tot een beluikje; daterend uit 17de en 18de eeuw.
Aan de straatkant: lijstgevel van vier traveeën, twee bouwlagen en geknikt zadeldak (Vlaamse pannen) met aandak, oorspronkelijk voorzien van twee dakvensters met puntgevel. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint. Links doorgang naar beluik met gedicht bovenlicht. Zijpuntgevel met muurvlechtingen. Witgeschilderde, verankerde achtergevel op gepekte plint met op onregelmatige plaatsen rechthoekige deuren en vensters.
Achterin de binnenplaats gelegen eenlaags gebouwtje van vijf traveeën onder 18de-eeuws geknikt zadeldak (pannen) met twee klimmende dakkapellen. Witgekalkte verankerde lijstgevel op gepekte plint. Rechthoekige vensters en twee korfboogdeurtjes, rechts met bovenlicht. Versierd met driehoekig muurkapelletje.
Gelijkaardig gebouwtje haaks ingeplant op nummer 15-17. Muuropeningen met geprofileerde neggen. Rechthoekige deuren.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3