Leopoldskazerne

De gebouwen van de Leopoldskazerne werden opgetrokken tussen 1890 en 1905. Het complex werd ontworpen door de architecten Modeste de Noyette en O. Geerling en gebouwd in eclectische stijl.

Ze werd gebouwd op de plek waar eerst de Kazerne van de Kattenberg stond. Deze kazerne werd gebouwd in 1687op de hoogste heuvel van Gent, de Kattenberg.

Het gebouwencomplex is omsloten door 5 straten: de Gaspar de Craeyerstraat, waar de huidige hoofdinkom is gesitueerd, de Kattenberg, de Kunstlaan, de Charles De Kerckhovelaan en Eeckhout.

De Leopoldskazerne heeft een oppervlakte van ruim 2 ha en kon oorspronkelijk ongeveer 1300 militairen kazerneren. Op 1 oktober 1907 nam het 2 Linie Regiment zijn intrek in de kazerne.

De twee wereldoorlogen
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kazerne bezet door Duitse troepen. Tijdens hun verblijf zorgden de Duitsers ervoor dat de gasverlichting van de kazerne vervangen werd door elektriciteit en dat het keukencomplex gemoderniseerd werd. De kazerne werd tijdens de Duitse bezetting ook omgedoopt tot "Kaserne Kaiser Wilhelm".

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkwam de kazerne niet aan de Duitse bezetter, die er opnieuw vier jaar verbleef. Ditmaal plaatste de Luftwaffe er een radarinstallatie en luchtafweergeschut. Hierdoor verdwenen vijf torenspitsen en bijna alle ijzeren sierspitsen.

Vanafoktober 1955 werd de Leopoldskazerne bemand door het Centrum van de Gezondheidsdienst (CGD), de kern van wat later de Koninklijke School van de Medische Dienst zou worden. Het Opleidingscentrum, dat voordien gehuisvest was in Leuven, verzorgde de opleiding van de reserveofficieren, de actieve en reserveonderofficieren en de brancardiers van de Gezondheidsdienst

Tegen 2021 zal de Leopoldskazerne er helemaal anders uitzien. De provincie laat de muren van het mysterieuze gebouw - letterlijk - openbreken. Niet alleen de provinciale diensten zullen er gevestigd worden, er komen ook woningen, appartementen, een park en terrassen, een crèche en zelfs een hotel. De muur langs de Charles de Kerchovelaan verdwijnt.De Leopoldskazerne is zo’n gebouw in de stad dat iedereen kent, maar waarvan weinig Gentenaars weten hoe de binnenkant eruit ziet. Dat moet binnenkort veranderen. De kazerne is al een tijdlang eigendom van de provincie. Het is geen beschermd gebouw, maar merkwaardig erfgoed. “We vonden het heel belangrijk het gebouw open te breken, toegankelijk te maken voor de Gentenaars, maar wel met respect voor de eigenheid van het gebouw”, zegt gedeputeerde Hilde Bruggeman. “We hebben het project toegewezen aan het consortium ‘THV Leopold’. Rekening houdend met de vergunningen die nog moeten worden aangevraagd, hopen we dat de werken begin 2019 kunnen starten, om in 2021 klaar te zijn.”

Het project zal 52,5 miljoen euro kosten, met daarin al 3 jaar onderhoudskosten voor het nieuwe provinciehuis begrepen.