Apostelhuizen

Oud straattracé, voorheen Zakkebandstraat en Kelderstraat geheten, waarvan de rooilijn verlegd werd midden 19de eeuw en rond 1881, met name tezelfdertijd als de aanleg van nieuwe brede straten en pleinen in de wijk Overschelde. De huidige bebouwing bestaat voornamelijk uit in serie opgetrokken arbeidershuizen of kleine burgerwoningen uit het derde kwart van de 19de eeuw of van later. Voorts ingenomen door de gebouwen van de vroegere brouwerij Meiresonne

Nagenoeg blinde, bepleisterde muur van twee bouwlagen hoog; begrensd door imitatiehoekstenen en afgelijnd door een onversierd hoofdgestel. De lage poort vervangt de vroegere steekboogvormige muuropening en verleent toegang tot een klein binnenplein met autoboxen en een eenvoudig bakstenen schoolgebouw van 1845 dat heden dienst doet als jeugdlokaal. Boven de ingangspoort: trapezoïdale houten muurkapel op kraagstuk en met schilddakje bekroond met een kruis, wegens de lichte neogotische inslag te dateren rond het midden van de 19de eeuw; gestoffeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3