NV Ancien etablissement Felix Beernaerts

Nieuwevaart 128-154

De NV Ancien etablissement Felix Beernaerts heeft een geschiedenis die teruggaat tot de stichting in 1884. Het bedrijf werd een Naamloze Vereniging in 1926. In de Wegwijzer werd als adres Graaf van Vlaanderenplein 7 gegeven. Dit adres was hoogstwaarschijnlijk enkel het verkoopskantoor, toen interessant gelegen aan het Zuidstation (dat in 1928 definitief gesloten werd). De fabriek zelf lag langs de Nieuwe Vaart, in de buurt van de N.V. Filature Nouvelle Orleans. Het bedrijf werd nog vermeld in de Kompass-bedrijfsgids van 1962. Helaas vond ik geen specifieke informatie over de sluiting van het bedrijf. Het bedrijf werd ontbonden op 19 mei 1962

Industrieel Felix Beernaerts (1845-1912), startte in het laatste kwart van de vorige eeuw een weverij op die op twintig jaar uitgroeide tot de grootste in ons land en zorgde voor een tewerkstelling van meer dan 2.500 mensen. Het gezin woonde toen in het Yperstraatje.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent