Bavobrug

 

De Bavobrug maakt de verbinding over de Nederschelde van de Nieuwbrugkaai met het Veermanplein aan het zwembad Van Eyck. Deze brug past volledig in het plan betreffende  de herwaardering van de Gentse binnenwateren.
Het is een sierlijke brug bestaande uit schuine pylonen en stalen kabels (tuien) uit roestvrij staal. De overgang is zo’n 4.5m breed opdat fietsers en voetgangers elkaar niet zouden hinderen.

Deze brug maakt het mogelijk om via de vele fietsroutes en jaagpaden langsheen de Leie en Nederschelde het Gentse stadscentrum in te komen.

Op 3 juli 2008 schrijft Gent dan ook fietsgeschiedenis. Het eindstuk van de Florafietsroute is met de inhuldiging van de nieuwe fietsersbrug over de Fransevaart een feit. Zo is het mogelijk van Wondelgem door de binnenstad richting Gentbrugge, Ledeberg of Merelbeke te fietsen met inbegrip van alle veiligheid waar de hedendaagse zwakke weggebruiker die de fietser kenmerkt toch nood aan heeft.

De Bavobrug is een in 2008 gebouwde fietsers- en voetgangersbrug over de Nederschelde in Gent, vlak bij de samenvloeiing van de Nederschelde en de Leie aan de Portus Ganda. De stalen tuibrug is onderdeel van het Veermanplein waaraan het Proximusgebouw en het Zwembad Van Eyck gelegen zijn en verbindt deze met de Nieuwbrugkaai en de omgeving van het Sint-Lievenscollege.

De brug werd op 19 februari 2008 ingehuldigd door Vlaams minister Hilde Crevits.[2] De tuien zijn in inox en vervangen een klassieke brugbalustrade. De schuin geplaatste pylonen hebben een relatief beperkte hoogte. De opmerkelijke en elegante Bavobrug werd in 2008 genomineerd voor de categorie Burgerlijke Bouwkunde van de tweejaarlijkse Staalbouwwedstrijd van het Belgische staalinfocentrum InfoSteel. Het ontwerp van ir. Luc Hesters van Waterwegen en Zeekanaal werd ook door WenZ gebouwd.[

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

 Voor de teksten verwijs ik naar https://ghendtschetydinghen.be/