Muinkpark

'Het Muinkpark ligt tussen het Zuidpark en de St. Pietersabdij. Dit waren vroeger de Muinkmeersen: natte grond langs de Schelde-oevers, weilanden.

Halfweg 19e eeuw zagen de Gentenaars dat de Antwerpse dierentuin veel succes kende. Gent, als grootste stad van Vlaanderen, kon uiteraard niet achterblijven en men besloot ook een 'beestenhof' in te richten. De gronden van de Muinkmeersen leken ideaal: aan de rand van de stad, juist naast het nieuwe spoorwegstation Gent-Zuid (dat dus de toeristen aan de deur kon afzetten - ze hadden goed naar Antwerpen gekeken) - en de grond was toch voor niet veel anders bruikbaar. In 1851 werd de 'beestenhof' (naar ontwerp van Arch. A. Pauli) dan ook met veel luister geopend.

Er zaten o.a. bizons, apen, beren, dromedarissen - zelfs een olifant: 'Betsy'! Rond de vijver waren er kooien met exotische vogels. Ook de universiteit werd er beter van: dode dieren werden aan de Univ geschonken voor studie - een aantal zijn nog steeds te vinden in het Museum voor Dierkunde van de Univ. De dierentuin was wel vrij klein: 5.5 ha (de Antwerpse dierentuin is 10 ha groot)

Begin 20e eeuw viel de belangstelling sterk terug. Uiteindelijk werd de dierentuin gesloten, en de gronden verkaveld - tot wat nu de wijk rond het Muinkpark is. De straatnamen herinneren nog aan de dierentuin: Zebrastraat, Leeuwstraat, ...

Het enige stukje dat nog overblijft is dit Muinkpark met de vijver waarrond de vogelkooien stonden als centraal punt. Het is ook nu nog steeds een mooi park, een oase van rust in de drukke stad. Er rond staan nog heel wat goedbewaarde herenhuizen uit het interbellum. Helaas kennen de meeste mensen het enkel aan de buitenzijde, bij het zoeken naar parkeerplaats als ze naar de film gaan...

In de middeleeuwen lag de Sint-Pietersabdij op de Blandijnberg ten zuiden van de Gentse stadsomwallingen. Ten oosten van deze heuvel en de abdij loopt de Schelde vanuit zuidelijk richting naar het stadscentrum. Rond deze, toen kronkelende, Schelde bevond zich een vlak, moerassig weidegebied. De weides waren eigendom van de abdij. In de middeleeuwen werd de Muinkschelde of Opperschelde gegraven, een recht gekanaliseerd stuk van de Schelde naar de Ketelvest toe.             De oorspronkelijke Oude Schelde iets oostelijker bleef nog eeuwenlang door de meersen lopen.   In de 13de en 14de eeuw werd de stadsomwallingen uitgebreid. In zuidelijke richting reikten deze nu tot onder meer de Heuvelpoort en Sint-Lievenspoort, zodat ook de Muinkmeersen binnen die omwallingen kwamen te liggen. Toch bleef het gebied lang een open meersengebied in de stad.

De meersen bleven eigendom van de abdij, tot op het eind van het Ancien Régime de abdijbezettingen werd afgenomen. De volgende eeuw zou de vlakte helemaal van uitzicht veranderen.
Halverwege de 19de eeuw werd in de Muinkmeersen het eerste grote station van de stad gebouwd, het station Gent-Zuid. De spoorlijn kwam vanuit zuidelijke richting de stad binnen en liep door de Muinkmeersen naar het station.
In een vrij stuk werd in de jaren 1850 ook de dierentuin van Gent opgericht. Andere stukken open land werden geleidelijk aan verkaveld en werden bebouwd. Ook de Oude Schelde zou nu gedempt worden.
In het zuidwesten van de vroegere Muinkmeersen bevond zich nog een oude, arme wijk rond de Oude Molenaarstraat. Deze wijk werd gesaneerd en de wijk en straat verdwenen begin 20ste eeuw. De dierentuin verdween in 1905 en ook grote stukken van deze terreinen werden de volgende jaren verkaveld. Een tijd later verloor ook het station zijn functie na de opening van het nieuwe station Gent-Sint-Pieters in 1912 en begin jaren 30 werd het stationsgebouw afgebroken. De sporen verdwenen en op de vrijgekomen ruimte werd het Koning Albertpark of Zuidpark aangelegd. Later kwam op de plaats van het vroegere station een administratief centrum, later stadsbibliotheek, en later ook een gebouw voor de stedelijk administratie. In 1972 werd het zuiden van het Zuidpark het eindpunt van een tak van de autosnelweg E3, nu de B401.

Voor een overzicht van de straten can deze wijk verwijs ik naar

Muinkparkwijk