Rigakaai

Reno ponton voor 250 asielzoekers

Het is onduidelijk wat er precies moet gebeuren met het Renoponton aan de Gentse Rigakaai waar de voorbije maanden 250 vluchtelingen verbleven. Dat maken de kranten van het Mediahuis bekend. Officieel sluit de boot pas zondag, maar de allerlaatste bewoners zijn deze week vertrokken.

n Nederland deed het ponton dienst als een detentieboot. Maar terugkeren naar Nederland is volgens eigenaar Sip Keur geen mogelijkheid. “Terug naar Nederland gaan, is geen optie”, zegt hij. “Het liefst van al zou ik het ponton hier houden. Net als de bewoners zal ik hier met veel verdriet vertrekken.”

Havenkapitein-commandant Dirk Vernaeve is resoluut. “Wij hebben de kaai nodig voor commerciële activiteiten”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Officieel mag het ponton hier blijven tot 10 maart, daarna moet de eigenaar lidgelden betalen. Als hij het ponton tegen 30 maart nog niet heeft verhuisd, zullen wij dat wel doen, op zijn kosten. Dat de eigenaar een nieuwe bestemming zoekt, is ons probleem niet.”

De voorbije twee maanden heeft Fedasil een nieuw onderkomen moeten zoeken voor de 250 vluchtelingen die er verbleven. Het personeel van het ponton is inmiddels met de opkuis gestart. Zo moet de waterzuiveringsinstallatie die voor het opvangcentrum werd gebouwd, sneuvelen. Het voetbalterrein van kunstgras en de houten omwalling schonk G4S Care, die instond voor de uitbating van de boot, aan stad Gent. De stad zoekt daarvoor nu een geschikte locatie.

Bezoekerscentrum aan Rigakaai

Het Bezoekerscentrum voor de Haven van Gent is een symbolische plek want dit is de grens tussen de stad en het hedendaagse havenbedrijf.

Het nieuwe Bezoekerscentrum Haven Gent staat naast het Grootdok aan de Rigakaai, en markeert de symbolische grens tussen de stad en de haven. Het is een opvallend en herkenbaar gebouw door de bijzondere architectuur - het 'hangt' gedeeltelijk over de kaai - en door de houten buitenafwerking. Het werd opgetrokken met veel aandacht voor duurzame technieken en materialen. Op het dak liggen zonnepanelen en via een warmtepomp met dokwater wordt het gebouw verwarmd en gekoeld.

De eerste verdieping herbergt een multifunctionele zaal met zicht op de haven. Er is ook een kantoorruimte. Op het gelijkvloers liggen de ontvangsthal en de vertrekken voor de matrozen en de schippers van de Schipperij (kleedruimtes, douches, opslagruimte en refter). Het Havenbedrijf beschikt immers over een aantal eigen schepen waarmee onder andere zeeschepen van drinkwater worden voorzien, drijfvuil op het water wordt opgehaald of hulp wordt geboden.

Om de kwaliteit van de architectuur in al haar aspecten te waarborgen opteerde het Havenbedrijf voor de open-oproepprocedure via de Vlaamse Bouwmeester, een wedstrijd voor jonge architecten. Circa 170 kandidaten lieten hun interesse blijken. Uiteindelijk werd voor het opvallende hedendaagse ontwerp van Tetra gekozen.

 

Foto's van rondvaart met Jacob van Artevelde door de Gentse haven

                                                                                                                                                    94 foto's