Poel

De naam der straat duidt op het moerassig karakter van dit gedeelte der stad dat slechts in 1165 werd aangesloten bij de Kuip en gelegen was tussen de nu gedempte Houtlei en de Leie. In 1904 werd de straat verbreed zodat men een ruim kruispunt van onregelmatige vorm verkreeg, gedomineerd door het "Hotel de Nockere". In het Frans heet dit plein “Place du marais”.

De gronden van de Poel werden in bezit genomen door rijke poorters die er eind 14de begin 15de eeuw hun steen lieten bouwen, vlakbij de Korenlei, het hartje van handeldrijvend Gent.
Het beroemdste steen, spoedig omgebouwd tot een waar hof, was het Hof van Wakken, dat bijna twee eeuwen toebehoorde aan de afstammelingen van een natuurlijke zoon van hertog Filips de Goede van Bourgondië en dat stond waar nu nog de gebouwen van het ACV staan. Dit Hof kwam aan zijn naam doordat het werd opgetrokken door de heer Van Wakken die het voor het einde van de 15de eeuw verkocht aan ridder Adolf Andries, schepen van het Brugse Vrije, wiens dochter Clara later trouwde met Antoon van Bourgondië, kleinzoon van voornoemde Filips. Het Hof heette van toen af “van Bourgondië-Wakken”.
In het Hof van Wakken werden de aanzienlijke bezoekers feestelijk ontvangen zoals Filips II, de prins Willem van Oranje (1576-78), Jonker van Hembyze (1583, aanvoerder van de Gentse calvinisten), Karel van Lorreinen, Jean François della Faille heer van Nevele (1671-78), afgezanten van Spanje, Oostenrijk, Engeland en van elders, generaals en prelaten.
Ze werden meestal doorheen de reusachtige Torrepoort geleid het mooie Poelplein over. Te dezer gelegenheid was vaak dit plein versierd en vonden er volksfeesten plaats.

Kijk ook eens op https://www.collectie.gent/.  En https://beeldbank.stad.gent/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&Itemid=29&mrx_offset=464 hebben een prachtige verzameling oude foto’s over Gent