Achilles Musschestraat

Lange straat met eenzijdige bebouwing, parallel aan de spoorlijn vanaf het kruispunt van de Kortrijksesteenweg tot de De Pintelaan. Gedeeltelijk afgelijnd in 1873, 1902 en 1926. Het oudste gedeelte tussen laatstgenoemde straat en de Zwijnaardsesteenweg omvat voornamelijk doorsnee-arbeidershuizen met aanvankelijk bepleisterde parementen, twee traveeën (repeterend schema) en twee of drie bouwlagen, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Nummer 103-109 vormt een tweezijdig bebouwd steegbeluik (loodrecht ten opzichte van de straat) met heden grotendeels verbouwde huisjes, twee bouwlagen en twee traveeën (repeterend schema). Behouden gietijzeren gaslantaarn tussen nummer 105 en 107.

Verder komen voornamelijk alleenstaande heren- en burgerhuizen voor en ter hoogte van het zogenaamde "Miljoenenkwartier", eveneens aangelegd in 1926, typische ruime villa's in een modernistische zakelijke baksteenarchitectuur ondermeer nummer 45 gedateerd anno 1930, nummer 50-51. Laatst genoemde met asymmetrische opstand onder gedeeltelijk plat en lessenaarsdak. Smalle deurtravee met balkon voor het verticaal bovenvenster met glas in lood. Rechts uitspringende venstertravee met brede vensterregisters. Zichtbare rechterzijgevel.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent