Koningstraat

Smalle rechte straat, licht afhellend van de Zandberg tot de Vlasmarkt. Linker straatzijde (onpare nummers) voornamelijk bebouwd met drie bouwlagen hoge lijstgevels daterend van aanvang 19de eeuw tot aanvang 20ste eeuw en met verspringende kroonlijst; meeste woningen tussen Kammerstraat en Vlasmarkt behielden hun oorspronkelijke hoogte (19de eeuw) doch de gevelindeling werd grotendeels gewijzigd. Rechter straatzijde omvat nog enkele kleinere oude kernen (18de eeuw), doch wordt voornamelijk gemarkeerd door twee grote 18de-eeuwse hotels: het meest opvallend is de merkwaardige rococogevel van het voormalig Dammansteen of Huys van Oombergen waarop men van de Vrijdagmarkt doorheen de Kammerstraat vanouds een prachtig uitzicht had; thans wordt dit zicht totaal verstoord door het moderne torengebouw van de R.T.T. dat boven het voormalig Huys van Oombergen verrijst, en waardoor dit laatste veel van zijn monumentaal karakter verliest.
Vroeger was er een schilderswinkel, twee kruidenierswinkels, een viswinkel, een fietsenwinkel, een sigarenwinkel, loodgieter Loppens, kolenhandel De Schaut, apotheek Peeren, een krantenwinkel, een schoenmaker, een verfwinkel, een tweetal cafés… Al die “middenstanders” zorgden voor veel beloop en ambiance in de straat. Vandaag is daar zo goed als niets meer van over gebleven.

"Dammansteen" of "Huys van Oombergen"
Het is thans zetel van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Oorspronkelijk omvatte het perceel tevens het hoekhuis en huis van de gouverneur op de Vlasmarkt en was bebouwd met een romaans steen, eigendom van een aanzienlijke Gentse patriciërsfamilie de Dammans. In de 16de eeuw in bezit van Jan Damman heer van Oombergen; in 1746 verkocht aan architect David 't Kindt die het prachtig herenhuis in Lodewijk XV-stijl oprichtte waarvoor hij zelf de bouwaanvraag indiende. Nadien bewoond door verschillende adellijke families en sinds 1892 ingenomen door de Koninklijke Vlaamse Academie.
Oorspronkelijk rechthoekige plattegrond met links van de voorgevel L-vormige aanbouw, totaal verdwenen op één travee na. L-vormige aanbouw rondom rechthoekig binnentuintje uit 1905. Vanop Vrijdagmarkt doorheen Kammerstraat uitzicht op de prachtige voorgevel die doorgaat als één der best geslaagde voorbeelden van Gentse rococo-architectuur. Harmonisch opgebouwde gevel, in Lodewijk XV-stijl; van vijf traveeën en twee bouwlagen met mansardedak (leien) en koepelvormige afdekking van middenpartij bekroond met wereldbol, van 1746 naar ontwerp van David 't Kindt. Opgetrokken uit Ledesteen, gebeeldhouwde delen bij restauratie van 1906 vervangen door Franse zandsteen.

Instituut Piers De Raveschoot.
Geboortehuis van Alfred Piers de Raveschoot burgemeester van Gent van 1819 tot 1825; van 1865 tot 1881 betrokken door Sint-Lievenscollege, van 1881 af tot op heden, kindertuin en lagere school van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie. Herenhuis op U-vormige plattegrond.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

 

Voor de beschrijving van de Vlaamse Academie druk op Vlaamse Academie