Guldenvliesstraat          

De Guldenvliesstraat is een deel van de vrfoegere kerkstraat. Deze lag in een uiterst armoedige fabrieksbuurt met grote beluiken in de schaduw van de grote textielfabriek Desmet, later La Louisiana en Loutex. “Die van de Kirkstroate woaren berucht’ is een gezegde die toen in Gent gebruikt werd.

De benaming Aardewegbrug die in de vorige eeuw algemeen gebruikt werd, sloeg waarschijnlijk op het onverharde uitzicht van de kerkweg die tot aan de opheffing van het tolsysteem in 1860 en het graven van de Verbindingsvaart (de ‘Nieuwe Vaart) doorheen schaars bewoond, landelijk gebied liep.

In samenwerking met hogeschool Odisee wil de KU Leuven een nieuwe studentencampus bouwen aan de Bargiekaai. Dat vernamen we vrijdagavond tijdens de voorstelling van het boek ‘Van fabrieksterrein tot Technologiecampus Gent’. Het nieuwe gebouw aan de Bargiekaai zal ruimte bieden aan zowel de opleidingen van KU Leuven, Odisee en LUCA School of Arts. Dat staat te lezen in het boek dat beschrijft hoe een oud fabrieksterrein in de Gentse Rabotwijk op twee eeuwen tijd transformeerde tot de huidige Technologiecampus die 40 jaar bestaat.

Het beluik is gelegen aan de achterzijde van de voormalige textielfabriek 'La Louisiane'.

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3