Aardewegbrug

Deze brug ontstond tussen 1619 en 1645, na het graven van de Brugse Vaart en de verbinding met de Waldam. Het is één van de weinige bruggen van Gent waar bijna niets van terug te vinden is. Ze verdween bij de opvulling van de Waldam in 1948, bijna onopgemerkt zoals ze gekomen was.

De noordzijde van de Brugse Vaart werd de ‘Contributiezijde’ genoemd. Het is daar bij de huidige Bargiekaai (tot 1942 Noordkaai) dat de toegangsbrug tot ‘Contributieland’ te vinden was.  De brug, eerder brugje, overspande er een aftakking van de stadsgracht enkele tientallen meter oostelijk van de huidige kaaistraat.  De monding ervan is nog steeds te zien in de kaaimuur van de Brugsevaart ter hoogte van de VIP - school De Toren van Babel.

Het is deze waterloop tussen het Rabot en de Vaart die het langst open water bleef (tot 1948) en de oude naam Waldam behield.

De eigenlijke Waldam, dam in de Waal, de grote watermassa rond de Brugsepoort of Waal poort verdween aan het einde van de 19de eeuw na de demping van al dat water rond de poort

De naam Waldam bleef dus behouden voor de aftakking van de stadsgracht, ook al was er helemaal geen zichtbare dam meer.

Het echte, oude Contributie brugje, Aardewegbrug, gaf vanuit de Brugse Poort toegang tot het ‘Contributieland’ via de oude weg naar Wondelgem. Die werd Kerkstraat genoemd omdat hij leidde naar het verdwenen vroegere centrum met parochiekerk van dat dorp, het eerste ‘Contributiedorp’ dat je tegenkwam komende uit de Brugse Poort.

Dat dorpscentrum was tot aan de Spaanse Tijd aan het uiteinde van die weg te situeren bij het Jan Yoenscomplex en de vroegere UCO site met de watertoren.

De benaming Aardewegbrug die in de vorige eeuw algemeen gebruikt werd, sloeg waarschijnlijk op het onverharde uitzicht van de kerkweg die tot aan de opheffing van het tolsysteem in 1860 en het graven van de Verbindingsvaart (de ‘Nieuwe Vaart) doorheen schaars bewoond, landelijk gebied liep.

Na 1860 werd dat een uiterst armmoedige fabrieksbuurt met grote beluiken in de schaduw van de grote textielfabriek Desmet, later La Louisiana en Loutex, nu de hogeschool KAHO - Sint - Lieven.

Het eerste gedeelte wordt nu Guldenvliesstraat genoemd en verder naar de gebroeders De Smetstraat toe geraken we het spoor van de oude weg naar het Contributieland bijster.

Daar staat nu een indrukwekkende reeks sociale wooncomplexen in een helemaal veranderde stratenconfiguratie .

Verderop doorsnijdt de 19de-eeuwse Verbindindingsvaart met de Gasmeterlaan en de Nieuwevaart (straat) op drastische wijze het terrein.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Voor de teksten verwijs ik naar https://ghendtschetydinghen.be/